Navigatie overslaan MENU

Oekraïne

Oekraïne is het grootste land van Europa. Het is sinds 1991 een onafhankelijke staat. In West-Oekraïne spreekt men Oekraïens en is men over het algemeen pro-Europa.

Oekraïne op de (land)kaart

Op de kaart van Europa is Oekraïne een blikvanger. Het grote land, met Kiev als hoofdstad, telt ruim 44 miljoen inwoners. Sinds 1991 is Oekraïne een onafhankelijke staat. Door de Russische inval op 24 februari 2022 is het hele land in oorlog. Veel inwoners zijn gevlucht naar landen als Moldavië, Duitsland en Nederland. Anderen hadden die mogelijkheid niet of bleven bewust in Oekraine en leven in angst en onzekerheid.
Het door de oorlog geteisterde land is afhankelijk van steun vanuit het Westen. Het land wil daarnaast graag lid worden van de Europese Unie. Tijdens de Europese Raad van 23 juni 2022 verleenden EU-leiders Oekraïne de status van kandidaat-lidstaat.

Corruptie en armoede

De wereldwijde economische recessie heeft ook in Oekraine hard toegeslagen. De economische groei stagneert en de inflatie is nog verder toegenomen, omdat bedrijven niet of nauwelijks willen investeren vanwege de oorlog. De slepende oorlog draagt eraan bij dat veel mensen met (nog meer) problemen en armoede geconfronteerd worden, zowel in West- als in Oost-Oekraïne.

 

Onze projecten in de landen waar we werken

Kinderen op achterstand

Kinderen in Oekraïne hebben het niet gemakkelijk. Van de zeven miljoen die er zijn, leven er circa 3,5 miljoen onder de armoedegrens. De helft van de kinderen groeit op zonder vader, omdat veel mannen in het buitenland wonen en werken of vechten aan het front. Moeders staan alleen voor de opvoeding van hun kinderen. Andere kinderen groeien bij hun (vaak arme) grootouders op of komen in een ‘weeshuis’ terecht. Deze tehuizen bieden vaak geen veiligheid en stabiliteit, waardoor veel kinderen het verkeerde pad op gaan. Slechts 10% van hen is in staat een normaal leven op te bouwen.

Bekijk meer landen waar wij werken