Navigatie overslaan MENU

Oekraïne

Oekraïne is het grootste land van Europa. Het is sinds 1991 een onafhankelijke staat. In West-Oekraïne spreekt men Oekraïens en is men over het algemeen pro-Europa.

Oekraïne op de (land)kaart

Op de kaart van Europa is Oekraïne een blikvanger. Het grote land, met Kiev als hoofdstad, telt ruim 44 miljoen inwoners. Sinds 1991 is Oekraïne een onafhankelijke staat. In West-Oekraïne spreekt men de Oekraïense taal en is men over het algemeen pro-Europa. Het oosten van Oekraïne is sterk Russisch georiënteerd en daar wordt veelal Russisch gesproken. Door deze politieke verscheidenheid, ontevredenheid over corruptie, instabiliteit en het taalprobleem ontbreekt eenheid in het land. Dit heeft vanaf eind 2013 tot grote onrust geleid, mede veroorzaakt doordat mensen in opstand kwamen tegen de enorme corruptie in het land. Inmiddels is het conflict uitgegroeid tot een slepende burgeroorlog.

Corruptie en armoede

De wereldwijde economische recessie heeft eveneens hard toegeslagen in Oekraïne. De economische groei stagneert, omdat bedrijven minder willen investeren vanwege de oorlog. Een enorme inflatie is het gevolg en de werkloosheid neemt nog steeds verder toe. De slepende oorlog draagt eraan bij dat veel mensen met (nog meer) problemen en armoede geconfronteerd worden, zowel in West- als in Oost-Oekraïne. Onder de bevolking zijn grote welvaartstegenstellingen.

 

Onze projecten in de landen waar we werken

Kinderen op achterstand

Kinderen in Oekraïne hebben het niet gemakkelijk. Van de zeven miljoen die er zijn, leven er drie miljoen onder de armoedegrens. De helft van de kinderen groeit op zonder vader, omdat veel mannen in het buitenland wonen en werken. Soms moet ook moeder naar het buitenland om geld te verdienen. Kinderen groeien dan op bij hun (vaak arme) grootouders of ze komen in een ‘weeshuis’ terecht. Deze tehuizen bieden vaak geen veiligheid en stabiliteit, waardoor veel kinderen het verkeerde pad op gaan. Slechts 10% van hen is in staat een normaal leven op te bouwen.

Bekijk meer landen waar wij werken