Navigatie overslaan MENU

Armenië

In 301 na Christus is Armenië het eerste land ter wereld dat het christendom aanneemt als staatsreligie. Armenië is ook een van de oudste landen ter wereld.

Armenië op de (land)kaart

In 301 na Christus is Armenië het eerste land ter wereld dat het christelijke geloof aanneemt als staatsgodsdienst. Armenië is ook een van de oudste landen ter wereld. Door de rijke kunstgeschiedenis biedt Armenië veel bezienswaardigheden. Geografisch ligt het land in Azië, maar Armeniërs beschouwen zichzelf als Europeanen. Armenië wordt ingesloten door de buurlanden Azerbeidzjan, Georgië, Turkije en Iran en heeft zelf geen toegang tot een zee. De grenzen met Turkije en Azerbeidzjan zijn gesloten vanwege het langlopende conflict om de regio Nagorno-Karabach. Het land is een brandhaard en kent de voortdurende dreiging van oorlog. Sinds 2001 is Armenië lid van de Raad van Europa. Armenië heeft ruim drie miljoen inwoners, de hoofdstad is Jerevan.

Een land met geschiedenis

De zware aardbeving (1988) en de oorlog met Azerbeidzjan (1991) over Nagorno-Karabach hebben diepe sporen achtergelaten in de Armeense samenleving. Velen zijn door (de nasleep van) deze gebeurtenissen niet in staat geweest een redelijk bestaan op te bouwen. In de jaren negentig is meer dan een kwart van de totale bevolking uit het land geëmigreerd als gevolg van de economische situatie. Ook zijn tal van mensen door de oorlog gevlucht. Veel vluchtelingen wonen nu in de verlaten en kapotgeschoten dorpen van Nagorno-Karabach.  Ook zijn er veel Armenen als vluchteling naar Armenië teruggekomen vanuit Syrië. Zij waren naar Syrië gevlucht tijdens de Armeense genocide rond 1915.

 

Onze projecten in de landen waar we werken

Een land met problemen

Door de stagnatie van de Russische economie is de Armeense economie verder achteruitgegaan. De werkloosheid is verder toegenomen. Ook politiek blijft het onrustig in Armenië. De spanning in de grensgebieden zorgt voor een instabiele situatie. Al met al heeft Armenië te kampen met hardnekkige economische malaise en met armoede.

Bekijk meer landen waar wij werken