Navigatie overslaan MENU

Armenië

In 301 na Christus is Armenië het eerste land ter wereld dat het christendom aanneemt als staatsreligie. Armenië is ook een van de oudste landen ter wereld.

Armenië op de (land)kaart

In 301 na Christus is Armenië het eerste land ter wereld dat het christelijke geloof aanneemt als staatsgodsdienst. Armenië is ook een van de oudste landen ter wereld. Door de rijke kunstgeschiedenis biedt Armenië veel bezienswaardigheden. Geografisch ligt het land in Azië, maar Armeniërs beschouwen zichzelf als Europeanen. Armenië wordt ingesloten door de buurlanden Azerbeidzjan, Georgië, Turkije en Iran en heeft zelf geen toegang tot een zee. Het land is altijd een brandhaard geweest en heeft de voortdurende dreiging van oorlog gekend. Sinds 2001 is Armenië lid van de Raad van Europa. Armenië heeft ruim drie miljoen inwoners, de hoofdstad is Jerevan.

Een land met geschiedenis

De inwoners van Armenië hebben de laatste decennia veel meegemaakt. In 1988 werd het land getroffen door een zware aardbeving. In 1991 kwam het tot een oorlog met Azerbeidzjan over de enclave Nagorno-Karabach. En recent viel Azerbeidzjan Nagorno-Karabach opnieuw binnen waardoor 120.000 mensen op de vlucht sloegen. Velen van hen zijn door Armenen opgevangen.

Door (de nasleep van) deze gebeurtenissen konden veel inwoners geen redelijk bestaan opbouwen. In de jaren negentig is meer dan een kwart van de totale bevolking uit het land geëmigreerd als gevolg van de economische situatie. Tal van mensen zijn door de oorlog gevlucht. Door de jaren heen zijn veel Armenen als vluchteling naar Armenië teruggekomen vanuit Syrië. Zij waren naar Syrië gevlucht tijdens de Armeense genocide rond 1915.

Onze projecten in de landen waar we werken

Een land met problemen

Door de stagnatie van de Russische economie en de COVID-pandemie is de Armeense economie verder achteruitgegaan. De werkloosheid blijft hoog. Ook politiek blijft het onrustig in Armenië. In 2020 werd er zes weken lang gevochten met Azerbeidzjan om Nagorno-Karabach, maar ook na het tekenen van de wapenstilstand blijft het onrustig. Nog regelmatig zijn er (dodelijke) grensincidenten (Artsakh blokkade). Al met al heeft Armenië te kampen met hardnekkige economische malaise en met armoede.

Bekijk meer landen waar wij werken