Geweerschoten, soldaten, schuilen in kelders, honger, het huis dat in puinhoop ligt: dat tekent de eerste maanden van de kleine Rouslan in Donetsk (Oekraïne).

Van de een of de andere dag verandert het leven van moeder Zhanna in een nachtmerrie. Het leven lachte haar toe; ze was zó blij met haar kleine jongen, maar nu? Hoe kan zij – zonder man – met haar twee kinderen dit geweld overleven? Hun flat is kapot geschoten, ze moeten schuilen in kelders voor het geweld op straat, de school van de zesjarige Polina is veranderd in een ruïne en eten is er nauwelijks te koop.

Een vlucht naar het veilige westen

Moeder Zhanna realiseert zich dat ze hier niet langer kan blijven wonen, en met pijn in het hart verlaat ze de plek waar ze is opgegroeid en haar familie woont. Samen met haar twee kinderen vlucht ze naar het veilige westen.
Ze is blij dat ze bij haar vriendin in Kiev terecht kan. Maar al snel verandert dat. Zhanna en haar kinderen ondervinden de gevolgen van de oorlog. Ze krijgen nachtmerries en met name de kleine Pouline is extreem onrustig en getraumatiseerd. Zhanna voelt wel aan haar vriendin dat ze niet langer meer kan blijven.

Ten langen leste lukt het

Zhanna gaat op zoek naar een flat waar ze met haar twee kinderen kan wonen. Maar wat is dát moeilijk! Het lijkt wel of niemand een flat aan haar wil verhuren. Dagen- en wekenlang is ze bezig om bij allerlei instanties aan te kloppen met de vraag om hulp. En zeker, ze helpen haar en haar kinderen met kleding en voedsel, maar niemand helpt haar om een eigen woonruimte te vinden.
Ten langen leste lukt het Zhanna toch om een flat te huren. Ze is blij met een eigen plek voor haar en haar kinderen. Ze maakt zich grote zorgen over hen. Pouline heeft de oorlog bepaald nog niet verwerkt, en haar zoontje Rouslan is niet in orde. Hij loopt erg achter in zijn ontwikkeling en kan niet spreken.

“Laten we nooit de moed verliezen”

Gelukkig komt Zhanna in deze periode in contact met Messenger of Peace. Deze organisatie is  gespecialiseerd in hulp voor kinderen met een beperking. Rouslan krijgt onder andere spraaktherapie en psychologische begeleiding en Polina krijgt gesprekken om haar traumatische verleden te verwerken. Zhanna, die nog steeds veel meer uitgaven dan inkomsten heeft, wordt heel praktisch geholpen met een wasmachine.
Het leven van Zhanna en haar kinderen is niet gemakkelijk. Het is moeilijk om álles te verliezen wat je ooit had. “Maar”, zegt Zhanna, “laten we nooit de moed verliezen, en proberen door te gaan met ons leven”.

Uw steun verandert het leven van kinderen en gezinnen