Navigatie overslaan MENU

Lilia (59): "Een groentekas verbetert
de levensomstandigheden"

Geplaatst op 27-03-2024 in Verhalen.

Direct doneren

Wat hebben een groentekas en de opvang van weeskinderen met elkaar te maken? Dit wordt meteen duidelijk bij de familie Saptefrati uit Moldavië. Valentin en Lilia, beiden 59 jaar, hebben drie kinderen. Twee van hen zijn getrouwd en hun enige zoon is op 15-jarige leeftijd overleden. Een intens verdrietige gebeurtenis die ervoor zorgde dat het echtpaar vanaf dat moment besloot om zich met hart en ziel in te zetten voor kinderen die hun ouders moeten missen.

In Moldavië is de armoede groot. Sterker nog: Moldavië is het armste land van Europa. Veel mensen besluiten om in het buitenland te gaan werken. Het gevolg is dat veel kinderen bij hun grootouders opgroeien of in pleeggezinnen worden ondergebracht. Lilia: “Op dit moment hebben wij vijf kinderen in huis waar we voor mogen zorgen.”

Groente en fruit kweken

Het levensonderhoud in Moldavië is duur. Dat geldt ook voor de familie Saptefrati. Valentin tobt met zijn gezondheid en heeft daardoor geen baan. Lilia krijgt een minimale vergoeding als pleegouder. Dit is echter niet genoeg om van te leven. “Als we allemaal thuis zijn, zitten we met z’n zevenen aan tafel. Groente is erg prijzig, maar wel belangrijk voor je gezondheid! Daarom zijn we bijna vijf jaar geleden gestart met het kweken van groente en fruit. Met succes! De kinderen genieten ervan om mee te helpen en ze leren meteen hoe de natuur werkt. Wat we aan groente en fruit zelf niet opeten, verkopen de kinderen op de lokale markt. De inkomsten hiervan komen ten goede aan het gezinsbudget.”

Zorgen voor kwetsbaren

Maar het draait bij de familie niet alleen om inkomsten. Lilia: “Als christen wil ik ook graag zorgen voor kwetsbare gezinnen. We dragen een steentje bij door ook hen van groente en fruit te voorzien. Op die manier krijgen ook zij gezond voedsel binnen.” Inmiddels konden Valentin en Lilia een tweede kas kopen, waardoor de oogst groter wordt. “Deze kas gebruiken we om komkommers te kweken,” vertelt Lilia enthousiast.

Gezegend door God

Valentin en Lilia konden, dankzij een lening, in een kas investeren en zo de cirkel van armoede en geldgebrek doorbreken. Het effect ervan is ook merkbaar in de nabije omgeving. Zo zijn de Saptefrati’s een voorbeeld en stimulans voor anderen. Tegelijk beseft Lilia ook dat alle inspanningen worden gezegend. “We geloven dat God in onze nood zal voorzien. Daarvoor brengt Hij de juiste mensen op ons pad.”

Zorg je dat meer gezinnen deze kans krijgen?

We doorbreken de cirkel van armoede