Navigatie overslaan MENU

Gjata (22): “Drugs was mijn alles!”

Geplaatst op 28-03-2024 in Verhalen.

Direct doneren

De 22-jarige Gjata uit Albanië weet hoe het is om de leegte in je hart te vullen met een verslaving. “Drugs was mijn alles. Totdat je op een punt in je leven terechtkomt waarop je jezelf realiseert dat je niet eens meer van jezelf houdt.”

Gjata groeide op in een gezin met twee broers en twee zussen. “Ik had voor het oog een fijne jeugd. We hadden plezier met elkaar en ik was een enthousiast en levendig kind. Maar er was ook een andere kant. Een kant die niemand zag. Mijn vader werkte in het buitenland. Ik heb hem in al die jaren heel erg gemist en had daar meer last van dan ik durfde te zeggen.”

Meer geven dan ontvangen

Om het gemis en verdriet te compenseren, begon Gjata heel veel liefde aan anderen te geven. “Toen was het even genoeg voor mij om anderen gelukkig te maken, maar niet voor lang.” Al gauw kwam Gjata erachter dat hij meer gaf dan ontving. En dat hield hij niet vol. Hij sloot zich steeds meer af en dacht niet meer van zichzelf te houden. “Zelfs mijn familie raakte me niet meer.” De herinnering aan die moeilijke tijd komt zichtbaar bij Gjata naar boven.

Cocaïne als ‘vriend’

Het leek haast een vlucht toen Gjata besloot om naar de grote badplaats Durres te verhuizen. “In deze stad leerde ik zogenaamde vrienden kennen. Mijn beste vriend was cocaïne. Maar dat heeft toen niet alleen mijn leven, maar ook mijn relaties verwoest. Alles maakte ik kapot. Ik wist totaal niet meer wie ik was en wat ik deed.”
De familie van de jonge Gjata leed enorm onder zijn leefstijl. Ze deden er alles aan om hun verslaafde zoon en broer te helpen. “Achteraf heb ik gezien dat niet zij mij hielpen, maar dat God mij heeft gered.”

Door God bevrijd

“Ik vond een thuis in het afkickcentrum en volg een programma om helemaal los te komen van mijn verslaving. Iedere dag opnieuw dank ik God dat Hij mij heeft bevrijd en dat ik nu richting anderen mag getuigen van Zijn werk in mijn leven.”

Het is Gjata’s grote wens om een cursus ‘hoteltoerisme’ te volgen. “Ik heb ooit ervaring opgedaan als ober en na het programma en de afronding ervan wil ik graag in die branche aan het werk.”

Met jouw bijdrage investeer je in jonge mannen als Gjata