Navigatie overslaan MENU

Damirs (6) spel en de realiteit
gaan over oorlog

Geplaatst op 26-02-2024 in Verhalen.

Direct doneren

We hebben eerder het verhaal gedeeld van Damir. We delen een update van de situatie (met video!)

Het is een onafscheidelijk duo, de 6-jarige Damir uit Oekraïne en zijn trouwe viervoeter. Samen rennen ze rond het vervallen maar van binnen toch gezellige huis. Het jongetje woont hier samen met zijn opa en oma. Zijn moeder Natasha vecht in het Oekraïense leger. Het duurt soms heel lang voor Damir iets van haar hoort. “Op het dagopvangcentrum en in de kerk bidden we voor mama en voor alle soldaten die vechten. Ik ben soms bang dat ze nooit meer terugkomt… Zou ze nog leven?”

Eindelijk post

Iedere dag kijkt Damir bij het hek of er post van zijn moeder is gekomen. Vandaag is het zo ver. “Oma, er is een brief van mama!” Binnen bekijkt het jongetje met bewondering de foto’s van zijn moeder. Wat is hij blij, want nu weet hij dat mama nog leeft.
Dag in, dag uit wordt zijn leven bepaald door oorlog, onzekerheid en angst. En dat is zichtbaar zo gauw Damir buiten speelt. Met zijn speelgoedtank en geweer geeft hij uitdrukking aan zijn gevoel. Zijn leefwereld. Hoelang nog?

Damir’s gebed

Iedere avond voor Damir gaat slapen, knielt hij op de koude vloer voor zijn bed en bidt tot God: ‘Wilt U voor mama en alle andere soldaten die moeten vechten, zorgen? En wilt U geven dat mama weer thuiskomt? Amen.’ Dan sluit hij in vertrouwen zijn ogen en valt in slaap, want God zorgt.

De situatie in Oekraïne is onverminderd zorgelijk. Helpt u mee?

Oekraïne, een door oorlog verscheurd land