16 januari 2020

Svitlana bidt voor haar altijd dronken moeder

Wij zijn wellicht niet zo van de kerstcadeaus, maar de 10-jarige Svitlana is maar wat blij dat ze daar in Oekraïne wél aan doen. Het mooiste cadeau kreeg ze vorig jaar met kerst: een warme winterjas.

Vier verschillende vaders

Die kreeg ze overigens niet van haar moeder. Zij geeft haar geld aan andere dingen uit. Met name aan alcohol. Zou ze dat doen om te vergeten dat ze ernstig ziek is door de kanker? Of dat ze niet herinnerd wil worden aan alle mannen die ze heeft gehad? Svitlana en haar broers en zusje hebben allemaal een andere vader.

Het is allemaal nieuw

Van wie Svitlana dan wel haar warme winterjas heeft gekregen? Op een dag hoort zij dat ze in de kerk een cadeau kan krijgen. Omdat Svitlana nog nóóit een cadeau heeft gekregen, gaat ze zondags vol enthousiasme naar de kerk. En daar krijgt ze een dikke winterjas. “Dit is het mooie kerstcadeau wat ik ooit heb gekregen”, zegt ze blij.
Maar, ze hoort ook ándere dingen. De juffrouw vertelt over Jezus die geboren is in stal, kinderen zingen liederen en er wordt gebeden. Het is voor Svitlana allemaal nieuw.

Zingen voor geld

Wat is dit een ander kerstfeest dan anders. Van haar moeder moest ze op straat allerlei kerstliederen zingen, samen met haar broers en zusje. Mensen gaven hen daarvoor geld. Maar dat verdween allemaal in moeders portemonnee. Ja, haar broer hield wel wat geld voor zichzelf, maar dat durfde Svitlana niet…

Bidden voor moeder

Inmiddels bezoekt Svitlana elke week de zondagsschool die onze partnerorganisatie FriendsExist! organiseert. Ze weet nog niet goed waar ze het meest blij van wordt: van de maaltijd die ze krijgt (ze heeft soms zo’n honger) of de Bijbelverhalen.

Wat ze ook zo mooi vindt: ze kan nu zelf bidden. Dat heeft ze geleerd. Ze bidt voor haar moeder die elke dag zoveel drinkt. De mensen van FriendsExist! willen Svitlana’s moeder graag ontmoeten, maar dat wil ze niet. Dat vindt Svitlana verdrietig.
Daarom bidt ze voor haar moeder. Omdat ze zeker weet dat de Heere God machtig is om het leven van haar moeder te veranderen en haar te verlossen van de zonde.

Bid je mee met Svitlana?

Uw steun verandert het leven van kinderen en gezinnen