Navigatie overslaan MENU

Dankzij noodhulp 80.000 mensen in
Oekraïne en Moldavië geholpen

Geplaatst op 10-03-2023 in Nieuws.

24 februari 2023. Precies een jaar geleden viel Rusland Oekraïne binnen. Van verschillende kanten trokken Russische tanks op naar de hoofdstad Kiev. Het luchtalarm klonk onophoudelijk. Duizenden mensen sloegen op de vlucht. Velen brachten hun dagen én nachten door in schuilkelders. Kortom: de nood was groot. Daarom richtte Kom over en help een noodfonds op. Ruim 1,5 miljoen euro is inmiddels besteed, waarmee we 80.000 mensen in Oekraine en Moldavië konden helpen. Maar hoe en waarmee?

Lokale partners

Kom over en help is al 35 jaar actief in Oekraine. Gedurende al die jaren hebben we een betrouwbaar partnernetwerk opgebouwd. In totaal werken we samen met 13 christelijke organisaties, verspreid over heel Oekraine. Direct na het uitbreken van de oorlog begonnen zij met het verlenen van noodhulp. ‘Door Gods genade zijn we hier nog en doen dat waar we als christenen toe geroepen zijn’, aldus een van onze partners. Dankzij onze partnerorganisaties konden we snel én effectief hulp bieden. Zij wisten immers als geen ander waar en wie de hulp het hardst nodig had.

Voedselpakketten

In de eerste fase van de oorlog was er vooral behoefte aan noodhulp zoals voedsel en onderdak. In samenwerking met een lokale partner hebben we voedseltransporten vanuit het westen naar het oosten van Oekraine gefaciliteerd. Vrachtwagens met aardappelen, graan en vlees werden met open armen ontvangen. Meer dan 45.000 mensen zijn door middel van dit project van dagelijks eten voorzien.

In Brovary, een voorstadje van Kiev, bakten vrijwilligers 24 uur per dag broden en kookten grote pannen soep voor kwetsbare groepen zoals ouderen en mensen met een beperking. Duizenden mensen kregen voedsel en hygiëneartikelen én velen van hen hoorden voor het eerst over de Heere Jezus, het Brood des Levens.

Vluchtelingenopvang

Verschillende partnerorganisaties legden zich toe op de opvang van vluchtelingen. Kantoren, kerken en allerlei andere gebouwen werden beschikbaar gesteld voor landgenoten op de vlucht. In rehabilitatiecentrum ‘Het Baken’, in de buurt van Zjitomir, vonden ontheemde gezinnen tijdelijk onderdak. Vluchtelingen op doorreis konden er stoppen om te douchen, te eten, te rusten en vervolgens weer verder te rijden.

Gedurende het afgelopen jaar maakte ‘House of Mercy’ in Vatutine in hun opvangcentra plaats voor 200 vluchtelingen. Ook 30 ouderen uit een bejaardentehuis in de frontlinie vond hier onderdak. Anatoliy: ‘Het hele tehuis werd geëvacueerd, ze hadden speciale zorg nodig. Dankzij jullie hulp en onze jarenlange ervaring konden wij hen dat bieden.’

Moldavië

Honderdduizenden Oekraïners vluchten de grens over naar buurland Moldavië. Onze partnerorganisaties in Moldavië deden wat ze konden om hen te helpen. Ze regelden onder andere vervoer van de grens naar de opvanglocatie, deelden voedsel- en hygiëne pakketten uit en voorzagen de mensen van advies en informatie. In totaal hielpen zij meer dan 13.000 Oekraïners.

Na verloop van tijd keerden sommige vluchtelingen terug naar Oekraine, anderen trokken verder Europa in. Zij die bleven werden ondersteund door o.a. de organisatie ‘Charity Mission’. Doina vertelt hoe dat in z’n werk ging: ‘We legden contact met een plaatselijke overheidsinstantie, zoals het stadhuis of de sociale dienst. Zij wisten waar alle vluchtelingen zich bevonden. We maakten vervolgens een lijst van mensen die dringend hulp nodig hadden en bezochten hen samen. Daarna brachten we hen wat ze nodig hadden.’

Traumazorg

Speciale zorg werd besteed aan kinderen die moesten vluchten en vrouwen die afscheid moesten nemen van hun mannen en zonen. Ook was er aandacht voor de psychosociale gezondheid van Oekraïners. Honderden mensen, zowel volwassenen als kinderen, volgden online sessies gericht op traumaverwerking en het verbeteren van hun mentale gezondheid.

Meer dan 60.000 kinderen ontvingen het educatieve tijdschrift ‘Noahs Ark’, met daarin allerlei leerzame verhalen, tips en creatieve opdrachten om te leren omgaan met de situatie. Meer dan ooit hadden Oekraïense kinderen behoefte aan afleiding en psychologische thema’s voor de verwerking van gevolgen van de oorlog.

Winterhulp

Naarmate de temperatuur in Oekraine daalde werd het repareren van beschadigde huizen en het aanleggen van voedselvoorraden belangrijker. In samenwerking met ZOA werden in de regio Chernihiv honderden huizen gerepareerd en klaargemaakt voor de winter. Andere partnerorganisaties richten ‘warm shelters’ in waar mensen terecht konden voor een warme douche en maaltijd en het opladen van elektrische apparaten. Naast het vertrekken van voedsel, medicijnen en hygiëneproducten, werden mensen geholpen met de aankoop van brandhout, gasbranders om te koken, dekens en kleding.

Hulp gaat door

‘Vorig jaar leek het erop dat we geen toekomst meer hadden, maar God had andere plannen. Een jaar is voorbij en we leven nog, mede dankzij uw hulp. Heel erg bedankt voor uw steun’, laat Anatoliy uit Vatutine weten. Én de hulp gaat door. De lente gloort, maar de winter én de oorlog is nog niet voorbij. Hulp is en blijft hard nodig.

De oorlog gaat door, onze hulpverlening ook