Navigatie overslaan MENU

Moldavië

Moldavië is een klein, christelijk land dat tussen Oekraïne en Roemenië ligt. Moldavië is iets kleiner dan Nederland; er wonen ongeveer 3,5 miljoen mensen. De hoofdstad is Chisinau.

Moldavië is het armste land van Europa. Het heeft een hoge buitenlandse staatsschuld. Veel mensen verbouwen hun eigen groenten en houden wat bijen of kippen en een varken. Landbouw, vooral wijnbouw, is de belangrijkste inkomstenbron van het land.

Kinderen groeien op zonder ouders

Door de hoge werkloosheid vertrekken veel Moldaviërs naar West-Europa om daar werk te zoeken. Daardoor groeien meer dan 100.000 kinderen op zonder hun ouders. Veel kinderen worden door hun ouders achtergelaten bij hun grootouders of in kindertehuizen. Maar steeds meer kindertehuizen worden gesloten, waardoor veel kinderen op straat belanden. Door hun achtergrond van armoede en sociale problemen kunnen veel kinderen niet goed meekomen op school. Ze hebben geen goede opleiding en hebben hierdoor geen kans op een goede toekomst.

Pleeghuis voor kinderen

Onze projecten in Moldavië

Tussen Europa en Rusland, letterlijk en figuurlijk

Moldavië is een land dat letterlijk en figuurlijk tussen Europa en Rusland in ligt. In het land en in de politiek zijn er spanningen tussen pro-Russische en pro-Europese groepen. Zowel Rusland als Europa probeert steeds meer invloed te krijgen in Moldavië. Want Moldavië ligt op de grens van Europa. Wie in dit land invloed heeft, die heeft macht tot aan de grens van Europa. Moldavië heeft in 2014 een associatieverdrag met de Europese Unie gesloten. Rusland reageerde daarop met sancties die het land economisch extra onder druk hebben gezet.

Toekomst

Er is veel corruptie in Moldavië. Dat gaat ook de regering en ambtenaren niet voorbij. In 2015 was er een groot schandaal in Moldavië: mensen die bij de overheid werken, hadden 1 miljard dollar gestolen van de Moldavische bank. Daardoor konden pensioenen niet meer worden betaald en moesten er ziekenhuizen worden gesloten.

Door alle corruptie en wanbeleid stort het land steeds verder in. Daarom zijn veel Moldaviërs boos op hun regering. Ze willen geen belasting betalen als de regering het toch in haar eigen zak steekt. Maar omdat de burgers hun belasting niet kunnen of willen betalen, heeft de regering niet genoeg geld om nieuwe wegen aan te leggen en scholen te bouwen. Zo blijft het land gevangen in de armoedespiraal.

Meer landen waar wij werken