Navigatie overslaan MENU

Wat doen wij
op dit moment in Oekraïne?

Geplaatst op 08-02-2024 in Nieuws.

Direct doneren

Bijna twee jaar geleden, op 24 februari 2022, viel het Russische leger Oekraïne binnen. In het oosten van het land woedde al jaren een oorlog met het buurland, maar vanaf dat moment werd het hele land erbij betrokken. Een grootschalige oorlog; op geen enkele plek in Oekraïne is men veilig voor de Russische rakketen. Wat kan Kom over en help in deze moeilijke situatie voor de Oekraïners betekenen?

Vluchtelingencentrum voor bejaarden

In Vatutine, een klein stadje in het midden van Oekraïne, worden bejaarde vluchtelingen opgevangen. De meeste van hen zijn bedlegerig en hadden verwacht nooit meer te verkassen. De oorlog bracht daar verandering in. Bij onze partnerorganisatie hebben zij een veilige plek gevonden, waar ze goed verzorgd worden en alle aandacht krijgen die ze nodig hebben. Als het luchtalarm klinkt worden ze met bed en al opgetild en naar de schuilkelder gedragen.

Voedselpakketten en materialen

We ondersteunen veel projecten van partnerorganisaties gericht op de zorg voor vluchtelingen. Dat kan zijn in de vorm van een voedselpakket, hygiënemateriaal, medicijnen, wasmiddel, keukengerei of bedlinnen. Ook wordt brandhout geleverd of een kachel geïnstalleerd. Soms zijn bouwmaterialen nodig om onderkomens op te knappen en bewoonbaar te maken. Maar niet alleen vluchtelingen hebben deze hulp nodig. Door de oorlogssituatie zijn veel Oekraïense gezinnen in moeilijkheden gekomen. Mensen zijn hun werk kwijtgeraakt, huizen zijn beschadigd of vernietigd en prijzen zijn gestegen. Het aantal mensen dat hulp vraagt bij onze partnerorganisaties is daardoor enorm toegenomen. ‘We kunnen helaas niet iedereen helpen die bij ons aanklopt’.

Hulp aan het front

Deze vorm van hulp wordt ook geboden aan mensen die zijn achtergebleven aan het front.  Er zijn mensen die het gebied waar de oorlogsgeluiden constant klinken, niet willen of kunnen verlaten. Regelmatig organiseren onze partners in Oekraine hulpreizen om deze mensen te ondersteunen. Andrey Malov is een van hen. Hij bezoekt mensen en helpt hen met levensmiddelen en andere materialen. Op veel plekken is er geen elektriciteit en komt er al heel lang geen water meer uit de kraan. Ook worden kerken en pastors in de regio ondersteunt, zodat zij hun werk onder kinderen en gezinnen in het zwaar geteisterde gebied kunnen voortzetten.

Psychosociale zorg

Eén van de belangrijkste vormen van hulp op dit moment is het verlenen van psychosociale zorg en traumahulp. Onder leiding van een psycholoog zijn er speciale sessies voor mensen die onder de Russische bezetting hebben geleefd, voor vrouwen die door de oorlog weduwe zijn geworden en voor kinderen die in hun jonge leven al zoveel zijn kwijtgeraakt. Ouders en leraren wordt geleerd om te gaan met kinderen die afwijkend gedrag vertonen en op politiek niveau worden rondetafelgesprekken georganiseerd om dit thema meer onder de aandacht te brengen.

Onderwijsprojecten gaan door

Naast bovenstaande activiteiten gericht op oorlogsslachtoffers gaan de reguliere projecten van onze partnerorganisaties in Oekraïne ook door. Kinderen uit kwetsbare gezinnen zijn welkom in de dagopvangcentra. Tienermoeders worden opgevangen in moeder- en kindhuizen waar ze de nodige zorg en aandacht krijgen én werken aan een toekomst waarin ze zelfstandig kunnen wonen en werken. Jongeren met een beperking zijn dagelijks te vinden in het dagbestedingscentrum of op hun stageadres waar ze nieuwe vaardigheden leren en zichzelf voorbereiden op de toekomst. Zo wordt educatie, één van de krachtigste motoren van ontwikkeling, onder allerlei verschillende doelgroepen in Oekraïne voortgezet.

Mentale ondersteuning

Voor zover mogelijk ondersteunen we onze partnerorganisaties in Oekraïne op mentaal gebied. Medewerkers zijn soms al twee jaar lang onophoudelijk bezig om hulp te bieden. Daarom bieden we hen trainingen aan gericht psychosociale zorg en ter voorkoming van een burn-out. Een actueel thema is mobilisatie. Bij onze partnerorganisaties werken veel mannen die op elk moment opgeroepen kunnen worden voor het leger. Dat zorgt voor enorm veel spanning en stress.

Wat u kunt doen

U kunt helpen door financieel bij te dragen om bovenstaande activiteiten ook in de toekomst mogelijk te maken. Bovenal kunt u helpen door middel van gebed. Bid alstublieft voor vrede in Oekraïne.

De situatie in Oekraïne is onverminderd zorgelijk. Helpt u mee?