Navigatie overslaan MENU

Inwoners Nagorno-Karabach
massaal op de vlucht

Geplaatst op 26-09-2023 in Nieuws.

Direct doneren

De Kaukasus is weer volop in het nieuws. Vorige week startte Azerbeidzjan een militaire operatie, waarbij honderden doden en gewonden vielen. Inmiddels lijkt het erop dat de Armeense enclave Nagorno-Karabach in Azerbeidzjan ophoudt te bestaan. We staan in nauw contact met onze lokale partnerorganisaties in Armenië. Hieronder de belangrijkste gebeurtenissen op een rij.

Start Azerbeidzjans offensief

Dinsdagochtend 19 september 2023 werden we opgeschrikt door het nieuws dat Azerbeidzjan de aanval had geopend op de etnisch-Armeense enclave Nagorno-Karabach. ‘Azerbeidzjan bombardeert Stepanakert, de hoofdstad van Nagorno-Karabach. Het is oorlog’, zo liet Baru van onze partnerorganisatie Diakonia weten. ‘Het zat eraan te komen’, vertelt Zaruhi, een andere Armeense partnerorganisatie van Kom over en help.

De afgelopen maanden liep de spanning over de bergachtige regio Nagorno-Karabach steeds verder op. Met de blokkade van de Lachin-corridor, de verbindingsweg tussen Nagorno-Karabach en Armenië, werd de situatie voor de Armeense bevolking in die regio steeds nijpender. De druk werd verder opgevoerd totdat het op dinsdag 19 september tot een uitbarsting kwam. De Russische vredesmacht die in de regio is gestationeerd om de rust te bewaken, greep niet in. De bevolking was op zichzelf aangewezen. Velen verblijven die dag en nacht in de schuilkelder.

Staakt het vuren

Internationaal wordt er met afschuw gereageerd en wordt Azerbeidzjan opgeroepen de wapens neer te leggen. Op woensdag wordt er onder bemiddeling van Rusland, een staakt-het-vuren gesloten dat om 13.00 uur lokale tijd ingaat. Afgesproken is dat het leger van Nagorno-Karabach wordt ontbonden en ontwapend. Daarnaast moeten Armeense troepen zich terugtrekken uit de enclave. De Armeense regering ontkent echter dat er troepen in de regio aanwezig zijn. De wapens zwijgen voor een tijdje, maar na korte tijd klinken er toch weer schoten in Nagorno-Karabach. ‘Artsakh heeft gecapituleerd, op dit moment vluchten veel mensen naar de basis van de Russische vredesmacht. Lokaal wordt er nog steeds gevochten’, aldus Baru.

Vredesonderhandelingen

De dagen daarop volgen onderhandelingen. Vertegenwoordigers van de Azerbeidzjaanse overheid en die van Nagorno-Karabach ontmoeten elkaar om te spreken over de toekomst van de regio en het lot van de Armeniërs. Azerbeidzjan belooft dat ze goed behandeld zullen worden en stemrecht zullen krijgen, maar daar geloven de Armeniërs niet in. Arev, van onze derde Armeense partnerorganisatie, geeft aan: ‘Alle Armeniërs zullen Artsakh verlaten. De mensen zijn bang.’

Op de vlucht

Die vluchtelingenstroom is inmiddels op gang gekomen. Het is druk op de wegen in de richting van de Armeense grens. De auto’s kruipen vooruit in de lange file. Steeds meer mensen komen aan in Armenië waar ze worden gescreend door het Rode Kruis. Baru vertelt dat deze controle verplicht is voor iedere persoon die aankomt. Op basis daarvan wordt duidelijk welke hulp deze mensen nodig hebben. ‘Sommigen hebben al een onderkomen geregeld of hebben familie waar ze naartoe kunnen, anderen niet. Dit geeft ons een duidelijk beeld van de behoeften van deze mensen. Hier kunnen we onze activiteiten op af stemmen’. De verwachting is dat alle 120.000 mensen het gebied zullen verlaten. Onder hen zijn 30.000 kinderen.

Hulp

Net als 3 jaar geleden ontfermen de Armeniërs zich over hun volksgenoten uit Nagorno-Karabach. Al verscheidene dagen worden voorbereidingen getroffen om de massale toestroom van vluchtelingen op te vangen. Er worden slaapplekken geregeld in kerkgebouwen en andere panden. Ook wordt voedsel en kleding ingezameld. Vrijwilligers komen bijeen om maaltijden te bereiden en de hulp te coördineren. Een team van onze partnerorganisatie Diakonia is aanwezig bij de grensovergang om de vluchtelingen op te vangen. ‘De verhalen die we hier horen zijn hartverscheurend. Mensen zijn gebroken. Er komen auto’s voorbij met lichamen van gesneuvelde soldaten. Het is echt verschrikkelijk. Dit zijn heel moeilijke dagen voor ons’.

Onzekere toekomst

In Yerevan, de hoofdstad van Armenië, zijn mensen de straat op gegaan om te protesteren. Ze vinden dat de overheid te weinig doet om de Armeniërs in Nagorno-Karabach te beschermen. Ook wordt er geprotesteerd bij de Russische ambassade in de stad. Waar deze protesten toe leiden, weet niemand. ‘We zijn ook bang dat ze niet tevreden zijn met alleen Nagorno-Karabach. Hun honger nog niet is gestild,’ aldus de Armeniërs.

Bidt u mee voor de mensen in Armenië en Nagorno-Karabach?

Armenië, het land waar steeds oorlog dreigt

Bekijk de uitzending bij Family7 met Gerben Heldoorn