Navigatie overslaan MENU

Hulporganisaties slaan alarm:
humanitaire steun aan Oekraïne blijft cruciaal

Geplaatst op 24-01-2024 in Nieuws.

Achttien Nederlandse hulporganisaties die actief zijn in Oekraïne doen een dringend beroep op de politieke partijen die deel uitmaken van de kabinetsformatie om de steun aan Oekraïne te handhaven. De organisaties uiten in een brandbrief aan informateur Plasterk hun zorgen over de mogelijke vermindering van de Nederlandse bijstand.

De gezamenlijke brandbrief van de hulporganisaties wordt mede namens Leger des Heils en meer dan honderd Oekraïense partners verstuurd. In de brief vragen de organisaties aan informateur Plasterk om een gesprek met de formerende partijen. “De humanitaire situatie in Oekraïne blijft buitengewoon nijpend”, aldus de gezamenlijke verklaring. “Maar liefst 11 miljoen Oekraïners zijn gevlucht. Duizenden Oekraïense burgers zijn inmiddels gestorven ten gevolge van de oorlog. Daarnaast is de impact van de oorlog op de fysieke, mentale en economische gesteldheid van het land en haar inwoners enorm. Essentiële voorzieningen zoals water, voedsel, medicijnen en elektriciteit zijn op veel plaatsen schaars. Bovendien zien we dagelijks de verwoestende effecten van de oorlog op de mentale veerkracht van de burgerbevolking.”

Onvoorstelbare gevolgen

De hulporganisaties uiten hun waardering voor de Nederlandse steun tot op heden en benadrukken dat deze steun momenteel van vitaal belang is. Dankzij deze bijdrage kan er voorzien worden in voedsel, medicijnen, onderdak voor vluchtelingen en het begin van duurzaam herstel voor Oekraïne. “Zonder deze voortdurende steun zijn de gevolgen voor het Oekraïense volk onvoorstelbaar,” aldus Agnes Kroese, algemeen directeur van ontwikkelingsorganisatie Dorcas. Samen met de andere organisaties roept Kroese de onderhandelende politieke partijen dan ook op om de humanitaire ondersteuning voor het Oekraïense volk te waarborgen: “Dit is niet het moment om de steun voor Oekraïne af te schalen. De oorlog woedt nog in volle hevigheid, en er is nog geen zicht op een diplomatieke oplossing. De partijen die nu met elkaar onderhandelen zijn echter verdeeld over de Nederlandse steun voor Oekraïne. Dit blijkt niet alleen uit de verkiezingsprogramma’s, maar ook uit het stemgedrag in de Tweede Kamer. Niet alleen wij, maar ook onze Oekraïense partners maken zich hier zorgen over.”

Gerben Heldoorn, directeur bij Stichting Kom over en help, onderstreept de zorgen van Kroese. “Daarnaast roepen we de onderhandelende partijen op om voldoende middelen beschikbaar te blijven stellen voor het mentale herstel van de bevolking van Oekraïne. Deze oorlog laat diepe sporen na bij kinderen en ouderen, die dierbaren zijn verloren of huis en haard zijn ontvlucht. We mogen hen niet aan hun lot overlaten.”