Navigatie overslaan MENU

Blijvende onrust in Armenië

Geplaatst op 30-03-2021 in Nieuws.

Inmiddels is het zeven maanden geleden dat er een oorlog uitbrak tussen Armenië en Azerbeidzjan over de regio Nagorno Karabach. Zes weken lang hielden de gevechten aan, totdat op 10 november een wapenstilstand werd getekend. Het leidde tot euforie in Azerbeidzjan en grote onrust in Armenië die tot op de dag van vandaag aanhoudt. Wat is er in de achterliggende maanden zoal gebeurd en hoe is de situatie nu?

Hulpverlening

Met het uitbreken van de gevechten in Nagorno Karabach sloegen veel bewoners van de grensregio op de vlucht naar Armenië. „In die dagen was de nood zeer groot en divers. Duizenden gezinnen waren uit hun huizen verdreven en verspreid over verschillende steden van Armenië. De meesten van hen waren op pad gegaan zonder kleding en voedsel”, aldus Asatur, directeur van een van onze partnerorganisaties in Armenië.

Hulporganisaties startten samen met de Armeense bevolking en de internationale Armeense gemeenschap noodhulpprojecten op om de vele vluchtelingen zo goed mogelijk op te vangen. Ook Kom over en help droeg hieraan bij. Zo werden vluchtelingen opgevangen in de gaarkeukens en dagopvangcentra van onze partnerorganisaties. Asatur: „We kookten drie maaltijden per dag en we kochten voor iedereen warme kleren, jassen en schoenen. Voor de kinderen regelden we schoolspullen zodat ze hun lessen konden vervolgen. Er zijn zelfs twee baby’s geboren in ons centrum, waarvoor we moesten zorgen”.  

Met steun van Kom over en help ontvingen in totaal meer dan 1.332 vluchtelingen voedselpakketten, warme kleding en medicijnen. Onder hen waren meer dan 1.000 kinderen, die ook schoolmaterialen ontvingen om hun studie te kunnen voortzetten. Arev, directeur van onze partnerorganisatie Youth for Christ Armenië vertelt: De kinderen waren erg blij met de schoolspullen en de nieuwe kleren. Ze vertelden me dat veel mensen hen aan tweedehandskleding hielpen, maar wij gaven hen nieuwe kleren. Daardoor voelden ze zich niet anders dan hun klasgenoten”.

Wapenstilstandsovereenkomst

In de achterliggende maanden heeft Armenië verschillende gebieden in en rondom Nagorno Karabach moeten verlaten. Volgens de wapenstilstandsovereenkomst zijn deze gebieden onder Azerbeidzjaans bestuur geplaatst. De overeenkomst leidde ook tot de stationering van ongeveer 2.000 Russische vredeshandhavers langs de frontlinie en een corridor over land die de regio met Armenië verbindt. Zij moeten de komende vijf jaar de orde in de Kaukasus bewaken.

Onrust en ontreddering

De wapenstilstandsovereenkomst leidde tot veel onrust in Armenië. Mensen gingen massaal de straat op uit onvrede en de oppositie riep de Armeense premier Pasjinian op af te treden. Ondanks dat hij zich nog gesteund weet door een groot deel van de bevolking heeft Pasjinian aangekondigd in april af te treden, in aanloop naar de vervroegde verkiezingen in juni. Dan zal blijken wie de onderhandelingen over Nagorno Karabach zal voortzetten. Ondertussen lijkt het wel alsof iedereen in de wachtstand zit, concludeert Zaruhi, directeur van een van onze partnerorganisaties in Armenië. Mensen wachten nog steeds op bericht van vermiste dierbaren en ook veel soldaten zijn nog afgezonderd van hun gezin.

Verlangend naar hoop en herstel

Veel vluchtelingengezinnen hadden de hoop en het verlangen terug te keren naar huis, maar omdat herkomstgebieden nu onder Azerbeidzjans bestuur staan lijkt die hoop vervlogen. Velen van hen zijn erg boos en hopeloos, omdat ze alles hebben verloren”, zegt Arev. Ze moeten op zoek naar een permanente verblijfsplaats en een inkomen om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien. Anderen zijn wel teruggekeerd, maar ook zij staan, net als alle Armeniërs, voor de uitdaging hun leven weer op te pakken, te herstellen en een stabiele situatie te creëren te midden van de blijvende onrust.

Armenië, het land waar steeds oorlog dreigt