Navigatie overslaan MENU

Albanië

Albanië kent een turbulente geschiedenis en behoort binnen Europa tot de landen met een lage levensstandaard.

Albanië op de (land)kaart

Een prachtig land is het: Albanië. In dit land op de Balkan vind je blauwe wateren, grote zandstranden en witte bergtoppen. Steeds meer toeristen weten Albanië dan ook te vinden. Aan de andere kant staat Albanië bekend om zijn armoede en is het nog steeds een ontwikkelingsland. De hoofdstad is Tirana, de grootste stad van Albanië. De officiële taal is Albanees. Het land telt meer dan drie miljoen inwoners, waarvan de helft het islamitische geloof aanhangt. Albanië wordt regelmatig getroffen door een aardbeving. De laatste was in 2019, dit was de zwaarste aardschok sinds honderd jaar.

Een turbulente geschiedenis

Albanië kent een turbulente geschiedenis en behoort binnen Europa tot de landen met een lage levensstandaard. Tijdens het communistische regime (1944-1991) was het land geheel geïsoleerd van de omliggende landen. Honderdduizenden bunkers en tunnels moesten de bevolking beschermen tegen eventuele aanvallen van buitenaf. In 1967 werd Albanië officieel tot atheïstische staat uitgeroepen. Tot 1990 waren alle moskeeën en kerken gesloten. Gelovigen werden tijdens het regime van Enver Hoxha zwaar vervolgd.

In de achterliggende jaren heeft Albanië zich steeds verder ontwikkeld, maar de ontwikkeling gaat uiterst moeizaam. Sinds 24 juni 2014 is Albanië kandidaat-lidstaat van de Europese Unie (EU), nadat het al in 2009 die status had aangevraagd. In maart 2020 heeft de Europese Raad het besluit bevestigd dat de toetredingsonderhandelingen met Albanië geopend kunnen worden.
In juli 2022 vond de eerste conferentie tussen de EU en Albanië plaats. Daar waren ze redelijk positief over de positie van Albanië. Wel zijn er nog zorgen over de aanpak van corruptie, de mensenrechten en de georganiseerde misdaad in het land. Er wordt vooruitgang gezien, maar dat is nog niet voldoende.

Onze projecten in de landen waar we werken

In een minderheidspositie

De Albanese bevolking woont gecentreerd in de grote steden. Veel mensen trekken naar de steden toe, aangetrokken door de werkgelegenheid en welvaart die zich concentreert in de stedelijke gebieden. Er zijn drie groepen in Albanië die in een minderheidspositie verkeren: de Roma, kinderen en volwassenen met een handicap, en bevolking uit het afgelegen noorden. Onder de Roma is het analfabetisme na de val van het communisme sterk toegenomen. Veel kinderen gaan niet naar school.

Oog om oog

In het noordelijke deel van Albanië is bloedwraak nog dagelijkse realiteit. Bloedwraak is een overblijfsel uit oude Albanese wetten die niet meer officieel zijn, maar nog wel altijd springlevend. Het is een traditie die deel uitmaakt van de Albanese identiteit. Bloedwraak is het oog-om-oogprincipe: wanneer iemand een familielid van jou doodt, moet jij hetzelfde doen bij de familie van de dader. Het draait hierbij allemaal om eer. Het gaat zelfs zo ver dat hele families (en dus ook kinderen) opgesloten zijn in hun eigen huis, omdat hun leven gevaar loopt.

Hoopvolle veranderingen

Hoewel grote delen van het land, met name in het noorden, straatarm en minder ontwikkeld zijn, is Albanië sterk veranderd. Er is vrijheid. “Als je wilt demonstreren in Tirana, dan kan dat”, zegt Ilia Dishnica van onze partnerorganisatie. Ook ziet hij steeds meer bereidheid van de regering om samen te werken. “We proberen ze mee te krijgen met onze voorstellen. Als je eerlijk en integer bent, weet je het vertrouwen te winnen, ook dat van de lokale overheden, zodat ook zij bereid zijn te investeren.”

Bekijk meer landen waar wij werken