Volg onze liveblog over het coronavirus in ons werkgebied

Het coronavirus heeft wereldwijd grote gevolgen. Dat geldt ook voor de landen waar Kom over en help werkt. Dagopvangcentra voor kinderen zijn gesloten. Ouders kunnen hun werk niet doen, wat direct gevolgen heeft voor hun inkomsten. Onze partnerorganisaties proberen waar mogelijk hulp te verlenen in deze moeilijke tijd.
Op deze pagina leest u de actuele ontwikkelingen bij onze partnerorganisaties.

Liveblog


Donderdag 9 juli

De zesjarige Mihaela speelt zorgeloos en blij in de zandbak. Het meisje is het zich niet bewust, maar er pakken zich donkere wolken samen boven haar leventje. Mihaela woont, samen met haar ouders en twee zusjes, in Straseni, een dorpje in Moldavië. Haar vader en moeder hebben de hele winter verlangend uitgekeken naar het voorjaar. Want voorjaar betekent werk. En werk betekent inkomen. Daarom is de lente voor hen het seizoen van hoop. Totdat de uitbraak van het coronavirus deze hoop finaal de bodem insloeg.
Lees hier het hele verhaal.


Dinsdag 30 juni

De coronamaatregelen hebben in Oost-Europa juist de kwetsbaarste groepen het hardst getroffen.Mensen die in andere delen van Europa werkten, kwamen veelal met lege handen thuis te zitten. Anderen die een laag inkomen hadden, waarvan ze net konden rondkomen, verloren hun werk, tijdelijk of definitief.
Maar gelukkig gebeuren er in verschillende landen ook heel mooie dingen. Juist nu ontstaan lokale initiatieven die gericht zijn op zorg en aandacht voor kwetsbare mensen.

Lees hier meer over in een artikel wat geschreven is door een medewerker van het Christelijk Platform Oost-Europa (CPOE). Kom over en help is deelnemer van het CPOE.


Dinsdag 23 juni

Eén beeld zegt meer dan duizend woorden. Dat is zeker het geval bij deze ontroerende video waarin partnerorganisatie Charity Mission uit Moldavië en partnerorganisatie Tabitha uit Georgië iets vertellen over de situatie in deze landen.

Daarom zeggen wij alleen maar: kijken dus!


Vrijdag 19 juni

Op 28 juni a.s. is er een nationale gebedsdag voor de wereld. We bidden voor mensen die ernstig lijden onder de gevolgen van de coronacrisis.
Kom over en help schaart zich achter dit initiatief. We roepen kerken op om op 28 juni extra tijd te nemen voor gebed voor de wereld en Psalm 67 te zingen of lezen als een gezamenlijk gebed om Gods zegen.


Vrijdag 12 juni

Het lijkt wel pakjesavond bij deze gezinnen in Georgië. Alleen komt er geen speelgoed of snoep uit de zak. Wél allerlei levensmiddelen: boter, meel, pasta, jam.
Voor deze kinderen is dit een groot geschenk, want het betekent dat ze de komende tijd geen honger zullen hebben. En dat is véél belangrijker dan nieuw speelgoed. Kijk mee naar het uitpakfeest van deze kinderen.


Maandag 8 juni

“Onze God leeft! We ervaren Zijn aanwezigheid en liefde te meer in deze moeilijke tijd. Er is zoveel om dankbaar voor te zijn…” Vanuit Oezbekistan horen we vertroostende berichten in een donkere tijd.

Want donker is het in Oezbekistan. Broeder T., die alleen al om veiligheidsredenen niet met naam genoemd kan worden vertelt: “We hopen dat de totale lockdown wat versoepeld wordt. Het begrip vrijheid is voor ons op dit moment iets als in een droom. We missen de contacten met de mensen waar we normaal ons werk voor mogen doen.”

Toch zijn er lichtpunten in de boodschap van T. “Deze ingrijpende periode verdiept de relatie met God en de verbondenheid in ons gezin. En het maakt afhankelijk van Hem. Wat is het dan vertroostend om Zijn leiding te ervaren. Begin mei werden bijvoorbeeld in het diepste geheim veertien mensen gedoopt en lid van de kerk. Ere zij God!”


Woensdag 3 juni

Medewerkers van onze partnerorganisatie Emmanuel in Oekraïne gaan van de ene schrijnende situatie naar de andere.

Ga je mee op pad door de video te bekijken?


Dinsdag 2 juni

Hoe gaat het in Georgië, waar begin mei de inwoners hun auto eindelijk weer mochten gebruiken? “We leven nog steeds in een noodtoestand, al gaat het in stapjes iets vooruit.”

“Verschillende bedrijven mogen weer aan de slag. Er zijn iets meer mogelijkheden inmiddels. Maar we leven nog steeds in een noodtoestand en met een avondklok om middernacht”, vertelt Merab van partnerorganisatie Tabitha. “Gelukkig kunnen we in deze fase ook meer hulp bieden aan onze naasten, bijvoorbeeld door het verstrekken van voedsel.”


Woensdag 27 mei

“Oezbekistan wordt op dit moment getroffen door meerdere rampen. Willen jullie aan ons denken in jullie gebeden?”

Een aangrijpende oproep van onze contactpersoon in Oezbekistan. Niet alleen het coronavirus legt het land in Centraal-Azië plat, er vonden afgelopen weken meer rampen plaats. Broeder T.: “Eind april raasde er een orkaan over de stad Bukhara en amper een paar dagen later teisterden zware regens en storm de regio Samarkand. Door de modderstromen werden huizen, akkers en wegen verwoest.”

En toen brak begin mei een dam door in de regio Sirdariya – 150 km van Tasjkent. “Een vreselijke ramp… Het water overspoelde de hele regio en duizenden mensen verloren in een klap alles wat ze hadden. Huizen, akkers, infrastructuur zijn vernietigd, er stierven zeker vijf mensen en veel dieren. De geëvacueerde bewoners van de regio zijn alles verloren. Ik vrees voor de verschrikkelijke gevolgen nu deze mensen ineens te maken krijgen met wanhoop en uitzichtloosheid.”

Broeder T. weet dat in de getroffen gebieden al veel hulp geboden wordt. “Ik heb contact met christenen die daar de meest essentiële benodigdheden en emotionele steun bieden. Willen jullie voor ons bidden of onze hulp gezegend mag worden?”


Dinsdag 26 mei

Enkele weken geleden hebben we het noodfonds coronacrisis opgericht. Sinds die tijd hebben onze partnerorganisaties niet stilgezeten. Benieuwd wat er allemaal op touw is gezet in de landen waar we werken? Directeur Gerben Heldoorn en beleidsmedewerker Gerieke Barreveld vertellen het u graag.


Woensdag 20 mei

Veel blije kindergezichten in Oekraïne!  Deze kinderen hebben zojuist de speciale editie van kindermagazine ‘Noah’s ark’ gehad.

Dit magazine is uitgegeven door onze partnerorganisatie FriendsExist in Oekraïne. Het blad staat vol met tips en informatie over het coronavirus. Maar er is meer: het Bijbelverhaal vertelt over de Heere God, Die voor mensen zorgt en helpt als het moeilijk is.


Dinsdag 19 mei

“Spasiba!” (dank je wel!), roepen de bezoekers van de soepbus in koor. Of nou ja, soepbus? Tegenwoordig is het meer een ‘broodbus’. Vanwege het coronavirus mogen er geen warme maaltijden meer uitgedeeld worden in Oekraïne.

Voor onze partnerorganisatie ‘Het Anker’ in Oekraïne is het geen optie om de bezoekers (het aantal is sinds de coronacrisis meer dan verdubbeld!) in de steek te laten. En dus werd soep vervangen door brood. Bekijk de aangrijpende video!


Maandag 18 mei

Ondanks alles lukt het Andrey Bostan en zijn team in het Oekraïense dorpje Strumok om veel hulp te blijven verlenen. “We kunnen veel van ons werk blijven doen in deze coronacrisis. Maar we maken ons zorgen, want er dreigt honger.”

“We mogen dankbaar zijn dat er in onze regio zo weinig coronapatiënten zijn”, vertelt Andrey. “Vanaf 11 mei zijn er zelfs wat versoepelingen doorgevoerd, al is de algemene quarantaine nog wel verlengd. Ondanks dat alles kunnen we ons werk nog goed doen.”

De dagopvangcentra blijven echter voorlopig leeg, beseft hij. “Ja, het betekent het einde van het schooljaar. Maar de medewerkers van de centra bezoeken de kinderen nu veel thuis. Ze brengen voedsel, praten even met kinderen en geven spelletjes of opdrachten. De kinderen en ouders reageren hier heel positief op.” Samen met de organisatie onderzoekt Bostan of het mogelijk is de zomerkampen te verplaatsen naar later dit jaar.

“We maken ons echter grote zorgen om de oogst”, vertelt Andrey. “De akkers zien er als gevolg van droogte uit alsof het herfst is. Na een slechte oogst vorig jaar, vrezen we nu echt voor honger.” Middenin de coronacrisis en met mogelijk een slechte oogst in het verschiet, wijst hij vooral op God. “In God is hoop en vrede en is angst voor de toekomst niet nodig. Daarom wijzen we de mensen die we bezoeken op God en bidden we samen met hen.”


Donderdag 14 mei

Van de (lokale) overheid moeten de meest kwetsbare mensen in landen als Armenië en Moldavië het niet hebben. In de vaak afgelegen dorpen worden zij niet eens opgemerkt, ook niet tijdens de coronacrisis.

Daarom zijn ze aangewezen op de hulp van kerken en christelijke instanties, zoals onze partnerorganisaties. Zij hebben wél oog voor deze mensen en helpen waar ze maar kunnen. Met voedsel, educatiemateriaal en producten voor persoonlijke verzorging. En, met aandacht. Want gezien worden, is soms net zo belangrijk als hulp ontvangen.

Bekijk de uitzending bij Family7 en luister wat collega Laurens hierover vertelt (vanaf 4:34).


Woensdag 13 mei

Deze week ontvingen we een uitgebreide update vanuit Moldavië. We zijn onder de indruk hoe Vitalie Pupazan, ondanks de strenge beperkingen in het land, met Youth for Christ toch alles in het werk stelt om gezinnen in nood te hulp te komen. “We willen proberen vers gekookt eten bij onze kinderen te bezorgen.”

Door de maatregelen zijn de vele dagopvangcentra, die Youth for Christ door het hele land heen faciliteert, gesloten. En daarmee valt de zorg voor de vele kwetsbare kinderen weg. “Het lukt ons gelukkig om goed contact te houden met onze vrijwilligers”, vertelt Vitalie. “Met hen doen we er alles aan om hulp te bieden voor de kinderen en hun families. Zo treffen we voorbereidingen om vanaf 15 mei voedselpakketten bij onze kinderen te bezorgen.”

Vitalie meldt verder dat het project Kom en Zie, het dagopvangcentrum voor kinderen met een beperking, naar omstandigheden goed doorloopt. “We spreken de ouders veel online en geven hen concrete taken. We waren verwonderd dat we via foto’s en reacties van ouders zagen dat zij hun zorgtaken zo goed op zich nemen. Voor dit project weten we echter al dat we de kinderen in ieder geval tot 1 september niet kunnen ontvangen, omdat het Ministerie van Onderwijs heeft besloten het onderwijs tot dan op te schorten.”

“Het is een vreemde tijd”, besluit Vitalie. “We willen jullie erg bedanken voor de steun en de gebeden!”


Maandag 11 mei

“Ik verwacht dat de piek van coronabesmettingen hier nog komt”, vertelt Maria Goris vanuit Armenië. Ze houdt haar hart vast voor de komende tijd, met name voor de armen en kwetsbaren.

Maria vindt de maatregelen niet strikt genoeg: “Er is nauwelijks toezicht op de naleving van de regels en daardoor houden velen zich er niet aan. Het is hier gewoon heel erg druk op straat. Daardoor verwacht ik dat de piek van coronabesmettingen nog komt…”

Ze schetst een aantal problemen die zij ziet ontstaan in het werk van partnerorganisatie Little Bridge. “Het aantal besmettingen neemt toe. In Vardenis bijvoorbeeld heeft een verpleegkundige op de poli honderd mensen besmet met het coronavirus. Verder zien we in de dorpen veel arbeiders zonder werk. Zij komen daardoor direct in de problemen en krijgen maar moeizaam hulp. Alle hulp van de overheid moet online aangevraagd worden, terwijl de armsten niet eens een computer hebben. Zij hebben dus eigenlijk geen toegang tot hulp.”

Maria maakt zich grote zorgen over de komende periode. Maar toch ziet ze belangrijke, troostvolle lichtpunten. “Ik geloof dat God voor mij zorgt: ‘In leven en sterven, wij zijn des Heeren’. God probeert de wereld met dit virus wakker te schudden en ik zie dat mensen weer op zoek gaan naar God”, vertelt ze hoopvol. “Mensen die nooit naar de kerk gingen, luisteren nu naar de livestream en vragen door over het geloof.”


Vrijdag 8 mei

In Georgië zijn er wat voorzichtige lichtpuntjes in de coronacrisis. Sinds deze week mogen inwoners hun auto weer gebruiken. En dus is het voor Eliso (directeur), maar ook voor de vrijwilligers van partnerorganisatie Youth for Christ weer mogelijk om wat mensen te bezoeken.

“In de week voor Pasen verbood onze regering om auto te rijden”, vertelt Eliso. “We hebben hier dus noodgedwongen veel gewandeld, maar daardoor waren we ook beperkt. Nu we weer auto mogen rijden, is het makkelijker om onze contacten weer te bezoeken.”

Eliso laat verder weten blij te zijn dat de overheid een soort school-tv heeft opgezet. “In Georgië beschikt lang niet iedereen over internet. Daarom is er nu een apart tv-kanaal waarop onderwijs te volgen is. De kinderen die wel internet hebben, krijgen vaak les via Zoom.”


Dinsdag 5 mei

Videoboodschap van Pastor Petru  uit Moldavië in coronatijd
Wat is het een vreemde gewaarwording om wekelijks in een lege kerk te zitten. Het went maar niet… Onze partnerorganisaties hebben er óók mee te kampen. Pastor Petru uit Moldavië vertelt erover, en hoe hij zich zorgen maakt over de kwetsbare medemensen.


Vrijdag 1 mei

Videoboodschap van Gerben en Gerieke over het noodfonds
Met het noodfonds brengen we concrete en praktische hulp, en deze gaat hand in hand met het gebed.
Bekijk de indringende video!


Dinsdag 28 april

In Oekraïne maakt Oleg Shelashskyi zich grote zorgen om 42.000 kinderen in Oekraïne. Door de coronamaatregelen in het land moesten zij terug naar hun ouders. “Ouders waarvan er velen ongeschikt bleken om voor die kinderen te zorgen…”
Shelashkyi, die werkt voor partnerorganisatie Ukraine Without Orphans (UWO), vertelt dat ook in Oekraïne het hele openbare leven stil ligt door Covid-19. “Alles is gesloten, iedereen zit thuis. Alleen essentiele bedrijven en instellingen als banken, ziekenhuisen en overheidsdiensten zijn nog open. Inwoners mogen met maximaal twee personen nog over straat – met mondkapjes op.”

Oleg beseft de diepingrijpende gevolgen van het coronavirus.  “Ik maak me veel zorgen om de weeskinderen en kinderen in kwetsbare gezinnen”, vertelt hij. “Sinds eind maart zijn ten minste 42.000 kinderen vanuit weeshuizen teruggestuurd naar hun ouders, terwijl die ouders eerder ongeschikt bleken om voor die kinderen te zorgen. Nu zitten ze plotseling thuis, in een probleemsituatie. Zij lopen een groot risico op verwaarlozing, ondervoeding en fysiek of seksueel misbruik.” Volgens Oleg hadden veel families het voor de coronacrisis al moeilijk en wordt de financiële situatie er nu alleen maar benauwder door. “De regering biedt geen enkele steun helaas. Daarom proberen wij proberen via een aantal nieuwe projecten extra zorg en maatschappelijke hulp te bieden.”


Woensdag 22 april
Onze partnerorganisatie Emmanuel in Oekraïne helpt alleenstaande tienermoeders en kinderen. In gesprek met directeur Andrey Bostan.
In ons moeder-en-kindcentrum (een soort opvanghuis voor zwangere tienermoeders die geen thuis hebben) is een paar weken geleden een zwangere vrouw gekomen met haar tweejarig zoontje. Inmiddels is haar baby geboren. Door de quarantaine heeft het heel veel tijd en moeite gekost om de baby in te schrijven in de burgerlijke stand. We zijn in elk geval wel erg blij dat we deze jonge moeder met haar kinderen in deze moeilijke periode onderdak kunnen geven.

Prijsstijgingen en grote droogte
Kinderen kunnen niet naar het dagopvangcentrum komen. In plaats daarvan gaan de leerkrachten naar de gezinnen thuis, en nemen ze boodschappen en hygiënemiddelen mee, en puzzels voor de kinderen.
Een groot probleem is dat alle producten erg duur zijn geworden. Door de quarantaine zijn alle winkels gesloten, behalve de supermarkten. We hebben geen idee hoe lang dit duurt.
Wat deze tijd nog extra moeilijk maakt is dat het ontzettend droog is. Inmiddels is 90 procent van de gewassen dood. De mensen die op het platteland wonen, kunnen niet werken omdat de akkers een woestijn lijken. Mensen hebben geen geld en geen inkomsten en zijn bang voor de toekomst. De overheid helpt ons niet om deze tijd te overleven, maar laat mensen alleen in deze crisissituatie.
Elke dag bidden we om regen.
We zijn God dankbaar dat jullie ons werk steunen zodat mensen vandaag te eten hebben. Het is voor hen een kwestie van overleven.


Zaterdag 18 april
Onze partnerorganisatie Bethania Foundation in Moldavië helpt ouderen en kinderen. In gesprek met directeur Igor Kohaniuk
.
“Mede door de hulp van mensen uit Nederland zijn onze medewerkers gezegend dat hun salaris wordt doorbetaald. Dit terwijl veel mensen in Moldavië hun baan verliezen. Op deze manier worden 30 families van onze medewerkers geholpen en zo kunnen ze ook anderen helpen.
Ook zorgen we nog voor 80 oudere mensen. We helpen hen met materiële zaken, psychologische hulp, geven hen liefde en aandacht en delen Gods Woord. We bezoeken een aantal van hen en delen daar voedselpakketten uit.
Daarnaast bezoeken we kwetsbare gezinnen van kinderen die normaal gesproken ons dagopvangcentrum bezoeken. Veel gezinnen hebben moeite om de kinderen van een goede maaltijd te voorzien. Als organisatie ondersteunen wij hen daarin.”


Vrijdag 17 april

Vanmorgen deden we ons verhaal bij Groot Nieuws Radio over de gevolgen van het coronavirus in ons werkgebied.
In landen als Armenië, Oekraïne en Moldavië is de gezondheidszorg zwak, stijgt de werkloosheid en worden de meest kwetsbare mensen geraakt.
We zijn onder de indruk van onze partners en contactpersonen die juist nu het verschil maken. Samen blijven we ‘geroepen om te dienen’.
Beluister de uitzending van Mens & Missie van vrijdag 17 april.


Donderdag 16 april

Onze partnerorganisatie Youth for Christ Armenia heeft 18 dagopvangcentra voor kinderen. In gesprek met directeur Arev Sarukhanyan.
“In Armenië zijn we sinds 16 maart in quarantaine. Scholen, universiteiten, alles is gesloten, ook onze dagopvangcentra zijn gesloten. Alleen de apotheek en kleine supermarkten zijn open om eten te kopen. De regering heeft onlangs besloten dat deze situatie tot zeker de derde week van mei zal duren.

We proberen contact te houden met de leiders van de dagopvangcentra met Facebook en Zoom, om zo elkaar te bemoedigen, te bidden en ideeën uit te wisselen hoe we de kinderen in deze moeilijke situatie kunnen helpen, en wat er nu mogelijk is.

Sommige dagopvangcentra zijn inmiddels al gestart met afstandsonderwijs, maar dat lukt lang niet bij alle kinderen omdat ze thuis geen computer of internet hebben.

Deze kinderen krijgen nu ook geen warme maaltijd die ze normaliter in ons dagopvangcentrum kregen. Dat is een groot probleem, omdat veel van hun ouders geen werk hebben, of hun baan onlangs verloren zijn door de gevolgen van het coronavirus.

Omdat niemand naar buiten mag, kunnen we bij deze gezinnen geen boodschappen brengen. We zijn ons aan het beraden hoe we hen hieraan op de een of andere manier toch kunnen helpen.

Bid voor ons!”


Donderdag 9 april

Onze partnerorganisatie Youth for Christ in Georgië heeft drie dagopvangcentra voor kinderen. In gesprek met Eliso, directeur van deze organisatie.
“In Georgië zijn de straten vrijwel verlaten. Mensen zijn bang om weg te gaan. We mogen wel naar buiten, maar dan met maximaal drie mensen. Openbaar vervoer is er niet; als we weg willen, moet dat met eigen vervoer. Iedereen moet om 21.00 uur binnen zijn.
De regering doet er alles aan om te voorkomen dat het virus zich verspreidt. Ons land en onze gezondheidszorg kan een groot aantal patiënten namelijk helemaal niet aan.
Deze periode is voor onze economie echt een ramp!
De kinderen kunnen nu niet naar de dagopvangcentra komen. Samen met mijn collega’s bezoek ik deze gezinnen, en de ouders vinden dit heel fijn. Hun leven is sowieso al niet gemakkelijk, en dat geldt nu nog des te meer. We brengen boodschappen bij deze gezinnen, en voor de kinderen nemen we soms wat lekkers mee.
We horen dat de kinderen zich erg vervelen thuis, dus de volgende keer willen we tekenspullen meenemen.”


Dinsdag 7 april

Onze partnerorganisatie ‘Het Anker’ uit Oekraïne heeft een rehabilitatiecentrum voor mensen met een verslaving en helpt daklozen. Irina, directeur van deze organisatie, vertelt.
“Ook in Oekraïne moeten de mensen zoveel mogelijk thuisblijven en thuis werken. Als ze dat niet doen, kunnen ze een boete krijgen. Niettemin zijn er mensen die buitenshuis hun werk blijven doen om wat te verdienen. Dat is namelijk de enige mogelijkheid om ook eten te kunnen kopen.

De overheid heeft de maatregelen verlengd tot 25 april. Maar ze voorspelt dat de piek van de epidemie nog moet komen, en de maatregelen waarschijnlijk met twee maanden verlengd worden.
Bedrijven lijden momenteel enorme verliezen, maar zij hebben een buffer kunnen opbouwen om de komende maanden te overleven. Hoe gewone mensen deze tijd moeten overleven, zou ik werkelijk niet weten.

De daklozen, die niets en niemand hebben, kúnnen wij niet in de steek laten. Daarom brengen we hen soep en brood, en houden we ons uiteraard aan alle voorzorgsmaatregelen. We doen dit al een aantal weken en we hebben nog geen politie of wie dan ook gezien om te kijken wat er gebeurt.

In ons rehabilitatiecentrum verblijven acht mensen. Zij volgen de trainingen, werken in de tuin en kassen en doen klussen in en om het huis. Het is voor ons allemaal, maar zeker ook voor de bewoners, een spannende en onzekere tijd.

Wat ik niet begrijp is hoe mensen deze tijd zonder God kunnen doorkomen. Mensen zijn in paniek en proberen zichzelf te troosten dat het allemaal nog wel zal meevallen, maar waarom knielen zij in plaats daarvan niet voor God en vragen Hem om genade? Ik begrijp dat niet…


Zaterdag 4 april

Vanuit Armenië ontvingen we van Zaruhi van Metis Garden het volgende bericht: Elke dag horen we nieuws over steeds meer mensen die ziek zijn. En In ons dorp zijn 2 gezinnen besmet met het virus. Ik werk in mijn kleine groente kas met mijn vader. Mijn zussen moeten in Yerevan gaan werken. Zij hebben speciale toestemming want alles is geblokkeerd tot 12 april.
Al ons werk heeft vertraging opgelopen: het bouwen en de ontwikkeling. We vertrouwen erop dat dat weer goed komt.
Vorige week en deze week is het regenachtig, dus we proberen de grond te bewerken. Het is echter erg nat, dus daar moeten we ook op wachten.
Ik werk zoveel mogelijk vanuit huis, bel via WhatsApp naar bijvoorbeeld de boekhouder. Het is voor mij fijn dat ik weet hoe dat werkt.  Veel mensen in onze dorpen zijn niet op de hoogte van veel nieuws en dachten dat het virus niet ernstig was. Ze dachten dat ze alles nog gewoon konden doen.

De overheid probeert de problemen op te lossen. Eén van de problemen is dat veel mensen geen officiële baan hebben. Ze werken bijvoorbeeld niet officieel in restaurants en hotels. Nu hebben ze geld nodig voor bijvoorbeeld voedsel, maar ze vallen buiten het zicht van de overheid. Ze hebben dus nu geen geld om hun gezin te onderhouden.

Ons land is beslist niet stabiel en niet iedereen kan geholpen worden. Als er in het gezin geen werker is met een officiële baan of contract is er geen steun beschikbaar.
Een ander probleem is onze grenzen. Ons land grenst aan Georgië, Azerbeidzjan, Iran en Turkije.  We zijn al heel lang afgesloten van Turkije en Azerbeidzjan. Nu zijn ook de grenzen van Georgië en Iran gesloten. Veel boeren uit ons land verkopen hun goederen in Rusland, via Georgië. Alles is nu  echter gesloten. Veel boeren zijn echt in paniek wat ze moeten doen.
De komende tijd zal moeilijk zijn, maar we hebben vertrouwen op God dat het goed zal komen.


Vrijdag 3 april
Het coronavirus heeft grote gevolgen voor de meest kwetsbaren in de landen waar we werken. Gerben Heldoorn vertelt hier meer over, én hoe onze partnerorganisaties hulp bieden.


Vrijdag 3 april
Van onze partnerorganisatie Bethania Foundation in Moldavië ontvingen we het volgende bericht:

Elke dag worden meer en meer mensen positief getest op het virus, en sterven er mensen. We vragen God om bescherming en vertrouwen.
Het is verdrietig dat mensen sterven en zoveel mensen ziek en bang zijn, maar we bidden dat mensen in deze situatie begrijpen dat ze Jezus nodig hebben.
We proberen met alle mensen die we normaliter helpen nu ook in contact te blijven. Daarnaast bezorgen we bij de meest kwetsbare gezinnen met kinderen en bij ouderen voedselpakketten, en kopen we medicijnen voor hen.
Bij een van de gezinnen die we helpen is een dochter overleden aan kanker. We hebben het gezin geholpen om alles te regelen voor de begrafenis.
Onze maatschappelijk werkers hebben contact met de kinderen via de telefoon en internet, om hen te helpen om hun huiswerk te doen en zich niet alleen te voelen.

Alstublieft, bid voor ons; we bidden ook voor jullie.


Donderdag 2 april
Onze partnerorganisatie Emmanuël uit Strumok in Zuid-Oekraïne helpt met praktische hulp in de vorm van levensmiddelen. Een van hen is de familie Romanovskie.

Dit gezin komt uit Debaltseve, een stad in Oost-Oekraïne. Deze stad ligt in de het gebied waar nog steeds oorlog woedt. De afgelopen weken is er een verergering van het militaire conflict. Directeur Andrey Bostan: “In de media hoor je weinig over dit conflict, maar iedere dag worden er gewonde soldaten naar het ziekenhuis van Odessa gebracht”.

Omdat vader en moeder Romavoskie het leven van hun kinderen wilden redden, zijn ze naar dit dorp verhuisd. Op internet lazen ze een bericht dat een vrouw uit dit dorp het huis van haar ouders, waar lange tijd niemand gewoond heeft, beschikbaar wilde stellen voor een gezin. Het huis is erg oud. Jaren hebben er alleen zwerfkatten in het huis gewoond, dus er is veel reparatie nodig.

Moeder Anna heeft gezondheidsproblemen. Vader Sergej is lasser, maar in het dorp is er voor hem geen werk. Hij hoopt dat als deze situatie voorbij is in een stad dichtbij te gaan werken. De ouders hebben vier dochters. De oudste is 9 jaar en de jongste 2 jaar oud. Sinds het gezin in quarantaine is, krijgen ze geen hulp van de overheid.  Ze overleven nu dankzij de hulp van buren die wat van hun producten met hen delen en door de hulp van Emmanuël.


Zaterdag 28 maart
Merita Meko, bestuurslid van Lidia Foundation, onze partnerorganisatie in Albanië, praat ons bij over de Albanese situatie.

Sinds 8 maart leeft ze in thuisisolatie. Die dag was de eerste officiële aankondiging over het coronavirus in Tirana. ‘Ik ga één keer per week naar buiten om het afval buiten te zetten  en ik heb voor twee maanden lang boodschappen gedaan.’

In Tirana wonen de meeste mensen die besmet zijn, hoewel de Albanese regering niet exact weet hoeveel mensen er besmet zijn.

Deze situatie is voor Albanië erg moeilijk, ook omdat het land een paar maanden geleden getroffen is door een aardbeving. Veel families leven nog steeds in de tenten. Die fase van opbouw en deze periode van ziekte zal de meeste arme en kwetsbare mensen treffen. Ook het gezondheidssysteem is zwak. Veel Albanese artsen en verpleegkundigen zijn de afgelopen naar Duitsland geëmigreerd voor een beter leven.

Lidia Foundation heeft voedselpakketten klaargemaakt en verspreid bij de arme gezinnen. Zo kunnen ze iets laten zien van licht en liefde in een donkere tijd, gedreven door de liefde van Christus!

Naast Lidia Foundation geeft ook Dorcas Albanië hulp tijdens deze coronacrisis.


Vrijdag 27 maart
Partnerorganisatie Emmanuël uit Strumok in Zuid-Oekraine doet van alles om de kwetsbaren te bereiken in deze tijd.

Andrey Bostan, de directeur van Emmanuël, schrijft: ‘In deze situatie hebben we onze strategie en plannen herzien. We zijn blij dat we met Kom over en help kunnen samenwerken en de problemen van deze tijd samen kunnen ‘oplossen’. Door de quarantaine zijn veel mensen geïsoleerd, de voedselprijzen stegen de afgelopen twee weken met gemiddeld 30%. Veel winkels hebben een tekort aan voedsel. En mensen die een baan hadden, zijn deze nu voor een groot deel kwijt.

Het dagopvangcentrum voor de kinderen is gesloten. Het project “Hulp aan de armen” werkt juist nu meer dan 100%. Steeds meer mensen zoeken contact met ons voor hulp.’


Vrijdag 27 maart
Videoboodschap directeur Gerben Heldoorn over gevolgen coronavirus.


Help mee!
Ondersteun ook de meest kwetsbare slachtoffers van het coronavirus en geef een bijdrage aan dit noodfonds.

Bid met ons mee!
Onze partnerorganisaties geven regelmatig specifieke punten aan waarvoor ze ons gebed vragen. Juist in deze tijd willen wij een aantal van deze punten aan u doorgeven.

Leuke dingen te doen voor kinderen
Deze weken kunnen kinderen niet naar school. In Nederland niet, maar ook niet in Oekraïne, Armenië en Moldavië. Op deze pagina vind je een aantal leuke dingen die je kunt doen.