Navigatie overslaan MENU

Uitdagingen in Armenië

In Nederland maken veel ondernemers zich zorgen over de stijgende inflatie en hoge energieprijzen. Wat zijn voor jou de belangrijkste uitdagingen waar je als ondernemer in Armenië mee te maken krijgt?

De wereldsituatie, de stijgende inflatie en de hoge energiekosten hebben ook gevolgen voor de Kaukasus en Armenië. Vooral voor de landbouwsector, want onze markt is gebaseerd op export naar Rusland. Boeren zitten altijd in spanning of ze hun producten daar wel of niet kunnen verkopen, wat de prijs zal zijn en hoe ze dit langdurige probleem kunnen oplossen. Dat heeft dus ook een enorm effect op mijn eigen bedrijf. Wij kweken jonge planten voor de verkoop aan boeren en kwekers. Hierdoor zijn wij voor een belangrijk deel afhankelijk van de verkoopmogelijkheden van onze afnemers. Voor mijn bedrijf, en daarmee de hele agrarische sector in Armenië is de belangrijkste uitdaging goed marktonderzoek te doen, producten met goede prijs-kwaliteit verhouding te kweken en een stabiel afzetgebied te hebben. Dat is onmisbaar voor toekomstperspectief.

Binnen jouw bedrijfssector heb je te maken met seizoensinvloeden in de teelt van gewassen, bloemen en planten en vooral in de oogsttijd. Hoe staat het met de werkgelegenheid in Armenië? Wat heb je nodig om het bedrijf te laten groeien?

Vooral op het platteland is de werkgelegenheid in Armenië groot. Toch hebben ondernemers met een of meerdere kassen altijd te maken met een gebrek aan gekwalificeerd personeel. Omdat mijn bedrijf relatief jong is, heb ik nog niet de mogelijkheid om werknemers voor een heel jaar aan het werk te hebben. Tijdens het hoogseizoen heb ik wel tijdelijke arbeidskrachten om al het werk te kunnen doen.
Persoonlijk zie ik veel mogelijkheden voor de agrarische sector in Armenië. De markt is echter erg onzeker. Ik hoop op meer stabiliteit in de regio. Graag wil in de toekomst mijn bedrijf uitbreiden met kwalitatief goede producten en jonge werknemers die het vak willen leren in het kweken van gewassen.

Ontmoet Zaruhi in Armenië

Tijdens de ondernemersreis naar Armenië in juni staat ook een ontmoeting met Zaruhi op de planning. Wilt u met eigen ogen de ontwikkeling van haar bedrijf zien en met haar in gesprek gaan? Meld u aan voor de ondernemersreis naar Armenië van 7 tot en met 13 juni. Er is beperkte plek. Neem contact op met André Zoutewelle voor uitgebreide informatie over deze bijzondere reis.