Navigatie overslaan MENU

De winter is voor Abel
lang, koud en donker...

Direct doneren

Help kinderen als Abel de koude winter door.

Voor € 15 per maand zorg je ervoor dat een kind in de koude wintermaanden dagelijks een warme maaltijd en onderwijs krijgt.

Direct doneren

“Vorige winter hadden we bijna niks te eten…”

“In de winter is het bij ons heel erg koud! Ja, echt hoor, wel – 20 graden! Omdat we ons huis niet warm kunnen stoken, moet ik ’s winters samen met mijn zusjes langs de kant van de weg droge takken zoeken. Haardhout kan mama echt niet betalen. Als we met ijskoude handen thuiskomen, proberen we ons hele huis een beetje warm te krijgen. Daarom hebben we lang geleden het raam uit de tussendeur gehaald.” De 11-jarige Abel uit Oekraïne is aan het woord. Zijn vader stierf aan kanker. Sindsdien komt de zorg voor het gezin van zes kinderen op de schouders van moeder neer. Dat is heel zwaar. “Ik mis papa heel erg!”

Meer lezen Direct doneren

Kom meer te weten over het land Oekraïne!

“In de winter moest mama ’s nachts werken. Ik moest dan oppassen.”

Het gezinnetje heeft het zwaar. Met name in de wintermaanden. Er is nauwelijks werk te vinden. Geen geld betekent ook geen eten. “Mijn moeder werkte bij een taxibedrijf. Ze moest daar soms ook ’s nachts werken. Ik zorgde dan voor mijn jongere broertjes.” Maxim schudt zijn hoofd: “Ik wil niet meer terugdenken aan die tijd. Het was zo naar allemaal. We voelden ons erg alleen en gingen vaak met een hongerige maag naar bed…”

Meer lezen Direct doneren

Neem een kijkje in een dagopvangcentrum

Vooral in de wintermaanden is hulp van buitenaf van levensbelang

Haar donkere ogen staan ernstig. Dit meisje heeft veel meegemaakt… Tegelijk zie je ook sprankjes levenslust. Milana is 9 jaar en woont in een grauw flatgebouw in Kiliya; een plaats in het zuiden van Oekraïne. Helaas weet ook zij hoe het is om in armoede te leven. Haar eigen vader liet het gezin in de steek. Haar moeder is opnieuw een relatie aangegaan. Deze man, Victor, is als een vader voor de kinderen, maar moet tot groot verdriet van allemaal in het buitenland werken. Zijn minimale loon gaat grotendeels op aan de huur van de flat…

Meer lezen Direct doneren