Wat ik later wil worden? Eerst probeert Kolya de winter door te komen…

Het is een groot, verwaarloosd flatgebouw. Roestig bruin loopt over de muren. In tientallen kozijnen ontbreekt het glas. Rondom het gebouw ligt wat troep. Het is een desolate bedoening. Hier, in dit flatgebouw, woont Kolya, samen met z’n ouders, broer en zus. Met nog een paar andere gezinnen zijn ze de enige bewoners van dit flatgebouw.

Het is er donker en ijzig koud. Kolya woont op de tweede verdieping. Het gezin heeft een paar kamers tot zijn beschikking. De woonkamer is zo’n beetje de leef- en slaapruimte voor het hele gezin. De betonnen muren worden opgevrolijkt met behang en tekeningen. Het is de enige ruimte waar ze het warm stoken. Meer is financieel niet haalbaar. De inkomsten van het gezin zijn minimaal, omdat vader door een handicap niet kan werken.

Moeder Varduhi vertelt dat ze last hebben van lekkage. “Het plafond lekt veel, waardoor de bedden nat worden.” De lekkage levert meer problemen op. Vader Knyaz laat in een andere, ijzig koude ruimte zien dat de muur kromtrekt en afbrokkelt.

Een keuken en een douche zijn er niet. Water halen ze in de kelder van het gebouw. Het is er donker, vies en bedompt. Elke dag gaat Kolya naar beneden en sjouwt hij een aantal emmers water naar boven.

En toch, ondanks alle misère, is er liefde én hoop in dit gezin. Je ziet het als de jongens hun armen om moeder slaan en vader naar z’n dochter lacht. Op de vraag hoe ze dit leven kunnen volhouden, zegt moeder Varduhi: “Kinderen die weinig hebben, leren om in God te geloven en van Hem afhankelijk te zijn, vaak veel meer dan kinderen die alles hebben wat hun hart begeert.” En wat de toekomst betreft? “Wij geloven in God en we hopen dat Hij ons een betere toekomst geeft”, zegt deze dappere moeder.

Kolya bezoekt, samen met z’n broer en zus, de dagopvang.
Hij vertelt: “De opvang is voor mij een belangrijke plek. We krijgen daar te eten en kunnen leren en spelen. De leraren zijn daar heel goed en ze ondersteunen ons met huiswerk en bij alles. Ik hou van zingen en ik droom ervan om later een goede zanger te worden.”

Lees meer over de wintercampagne!

Helpt u mee? Ondersteun deze winter een kind!


Neem een kijkje in het flatgebouw waar Kolya woont