Ernstig gehandicapt en alle dagen alleen thuis

Dertien jaar is Zarea, en ze woont in Moldavië. Toen ze klein was, kreeg ze een hersenverlamming, waardoor ze spastisch is geworden. Geld voor een operatie was er niet, en er was ook niemand die hielp. Toen ze vijf was, kon ze slechts kruipen. Naar school gaan was een onmogelijkheid.

Als Zarea ouder wordt, gaat het alleen maar achteruit. Vader verlaat het gezin, en de financiële situatie wordt daardoor zeer zorgelijk. Moeder besluit in het buitenland te gaan werken om geld te verdienen. Ze betaalt de buurvrouw om voor haar kinderen te zorgen.

Zarea’s zusje en broer gaan naar school, de buurvrouw gaat naar haar werk tot 17.00 uur. Zarea blijft thuis, alleen.

“Zarea’s situatie is verschrikkelijk”, vertelt Antonina Chirica van onze partnerorganisatie ‘Nieuwe Hoop’. “Doordat Zarea zoveel gelegen heeft, zijn haar spieren vergroeid en is ze nog spastischer geworden. Ze kan momenteel nog maar één hand bewegen. Toen we bij haar op bezoek waren, snakte ze naar drinken. Het was ongeveer 4 uur in de middag en ze had die dag nog niets op. Ze zag er meer uit als een angstig diertje dan als een kind. We hebben met haar gepraat en dat vond ze fijn. Toen we weer moesten gaan, begon ze te huilen. Het deed ons veel pijn om haar zo te moeten achterlaten.”

 “Natuurlijk kunnen we zeggen dat het de fout van Zarea’s moeder is”, vervolgt Antonina. “Maar zij is een arme vrouw die geconfronteerd wordt met armoede en daar iets aan wil doen. Zij wil ervoor zorgen dat haar twee gezonde kinderen een beter leven krijgen, en daarvoor offert zij Zarea op.
De plaatselijke overheid kent de moeilijke situatie van Zarea’s familie, maar zegt dat ze geen geld heeft om te helpen.”

Antonina heeft een dagopvang voor kinderen met een beperking. Ze zou het geweldig vinden als Zarea daar ook zou komen. “Bij ons zou ze onderwijs, zorg en liefde ontvangen, maar helaas hebben we op dit moment ruimtegebrek. En in de verre omtrek zijn er geen centra te vinden zoals deze dagopvang.”

Onze partnerorganisatie ‘Nieuwe hoop’ biedt letterlijk hoop voor kinderen met een beperking. En het verhaal van Zarea laat zien hoe noodzakelijk dat is. Helpt u mee?

Door uw gift kunnen kinderen naar een dagopvang, krijgen ze thuis therapie, worden ouders bemoedigd in de zorg voor hun kind.

Steun de voorjaarscampagne
Voor € 30 kan een kind met een beperking een week lang naar een dagopvang.

Lees ook het verhaal van Dennis
Verstoten door mensen, opgevoed door honden