Navigatie overslaan MENU

Yana (9): “Ik wil ook graag een moeder
die uit school op mij wacht”

Geplaatst op 10-10-2023 in Verhalen.

Direct doneren

Het zijn stille getuigen die het verdrietige verhaal van de kleine Yana uit Oekraïne vertellen. Dagelijks worden ze aangevuld; de lege flessen die op de vloer van de vervallen woning liggen. Yana’s moeder is verslaafd aan alcohol. “Mama is bijna altijd dronken en zorgt niet voor mij en mijn broertje. Ik ben vaak verdrietig. Ik wil ook graag een moeder die uit school op me wacht.”

Al gauw wordt duidelijk dat Yana ook een vader heeft. Hij vecht in het leger. “Toen papa nog thuis was, dronk hij ook. In het leger mag dat niet.” Yana’s oma woont bij hen in huis. Zij zorgt voor het eten.

Leven in één kamer

Het huis van het jonge gezin is er slecht aan toe. “In de keuken lopen muizen die op zoek zijn naar eten. Het dak is kapot en in de winter is het hier heel koud. We leven dan met z’n allen in één kamer omdat we daar een open haard hebben. Maar er is geen geld om haardhout te kopen. Soms krijgen we wat haardhout van de buren.”

Hoewel Yana en haar broertje thuis alleen een schommel hebben om mee te spelen, kan het meisje haar creativiteit kwijt op school. “Ik houd ervan om te tekenen.” Er speelt een glimlach om haar mond: “En dat doe ik ook in al mijn schriften.” Ook is Yana vaak op een fiets te vinden.

Dagopvangcentrum als vervangend thuis

Het meisje bezoekt graag en regelmatig het dagopvangcentrum. “Het is best ver bij ons huis vandaan, maar dat geeft niet. Soms neem ik mijn broertje mee. Hij krijgt dan ook eten en kan fijn spelen met andere kinderen. Ik help de kok bij tafeldekken en afruimen.” Het zijn heerlijke momenten in het leven van deze kinderen, die naast de normale levensbehoeften ook de zo nodige ouderliefde moeten missen. “Het voelt vaak meer als thuis dan bij mama.”

Yana’s gebed

Ondanks alle moeilijkheden is Yana vaak blij en opgewekt. “Ik hou heel veel van God en van de verhalen uit de Bijbel. Elke dag bid ik dat mama stopt met drinken. Want ik weet zeker dat als mama in God gaat geloven, ze stopt met drinken.” Zo is Yana met haar lieve en zorgzame karakter maar ook met haar vertrouwen in God een voorbeeld voor jong en oud!

Help je mee? Ondersteun deze winter een of meerdere kinderen!