Navigatie overslaan MENU

‘Wonen’ in een Oekraïense kelder

Geplaatst op 22-04-2021 in Verhalen.

Een ruw bestaan in Oekraïne. Zo kunnen we het leven van moeder Malvina echt bestempelen. Haar man liet haar in de steek toen bleek dat een van haar tweelingzoons een ongeneeslijke ziekte had. De opvoeding van Artem en Timothy (7 jaar) rust helemaal op haar schouders. Artem is geboren met een zeldzame vorm van spasticiteit. Hij staat wankel en zet zijn benen heel wijd uit elkaar bij het lopen. Daar komt bij dat zijn fijne motoriek niet goed ontwikkeld is, waardoor hij veel moeite heeft met schrijven en het vasthouden van kleine voorwerpen. Ook zijn broertje Timothy heeft zwakke spieren en problemen met zijn gezichtsvermogen.

Kil leven in een kelder

Dat alles is al een zware last. Daar komt bij dat het gezinnetje in een kelder leeft. Malvina vertelt: “De vloeren zijn steenkoud en er komt veel stof en vuil via de ramen naar binnen. Om in het appartementencomplex te komen, gaan we eerst een steile en onhandige trap op en vervolgens via een andere trap weer beneden in de kelder. Als we weggaan, til ik eerst de driewieler of rolstoel naar boven en dan draag ik Artem. Timothy klimt met eindeloos geduld alleen de trappen op en houdt in de gaten of mensen onze spullen niet stelen. Het is namelijk meerdere keren gebeurd dat onze rolstoel bij de deur is weggepakt.”

Hoge prijs voor zorg

De verantwoordelijkheid voor haar twee zoons neemt Malvina enorm serieus. Ze werkte vanuit huis als kapster. “Ik ben met Artem bij heel veel artsen geweest. Elke cent legde ik apart voor revalidatie. Maar eigenlijk kon ik mezelf dat niet veroorloven. De specialisten in de reguliere zorg boden alleen korte cursussen aan, maar Artem had meer nodig. Ik heb een aantal jaren achter elkaar een privé-revalidatiearts zelf betaald. Daarbuiten had ik amper geld voor eten en drinken. We raakten ondervoed.”

Baan kwijt

In het voorjaar van 2020 stopte Artem’s privé-revalidatiearts met zijn werk en sloeg ook het coronavirus toe. Malvina verloor haar baan. “Ik raakte compleet in paniek en ging wanhopig op zoek naar hulp. Fondsen voor revalidatiecentra waren ontoegankelijk geworden, dus mijn jongens konden ook daar niet terecht. Via andere moeders werd ik geattendeerd op het revalidatiecentrum ‘You are not alone’.” Zo kwam het gezin in contact met partnerorganisatie House of the Gospel.

Betrokkenheid vanuit House of the Gospel

Via House of the Gospel ontstond belangstelling voor de Bijbel. “Ik voelde de betrokkenheid van mensen uit de kerk en voelde mijn zelfvertrouwen groeien. Ook mijn kinderen werden sterker, zowel door revalidatie als ook door de contacten in de kerkelijke gemeente.” Malvina en haar kinderen wonen nu kerkdiensten bij en zijn daar heel blij mee.

Artem gaat vooruit

In het revalidatiecentrum boekt Artem resultaten! “Hij kan twee minuten zelfstandig staan, kan beter korte afstanden lopen en zijn coördinatie is verbeterd.” Ook leert hij om zichzelf meer te verzorgen. Op dit moment krijgt Artem een medische behandeling om zijn motoriek te verbeteren. House of the Gospel wil Artem en zijn familie blijvend ondersteunen.

House of the Gospel is een kerk die een belangrijke rol speelt in de maatschappij en kwetsbare medemensen hulp biedt waar mogelijk. Onder meer in de vorm van rehabilitatiecentra, revalidatiecentra en overige hulp voor gehandicapte kinderen. In alle hulp die gegeven wordt staat de Bijbel centraal.

Oekraïne, een door oorlog verscheurd land