Navigatie overslaan MENU

Volwaardige maaltijden, een woning
en gezinsondersteuning bieden hoop voor Tamriko

Geplaatst op 09-06-2021 in Verhalen.

Geweld, misbruik en verwaarlozing. Alle drie liggen ze in Georgië op de loer, vaak zijn kinderen hun prooi. In een land als Georgië groeit ruim 50% van de kinderen in armoede op. Door de coronacrisis is de financiële situatie van veel gezinnen er nog slechter op geworden. Zo ook van Tamriko’s gezin. De 27-jarige vrouw heeft samen met haar man Koba vier kinderen.

Het gezin kan nauwelijks rondkomen. Tamriko vertelt: “Mijn moeder woont bij ons in, maar we hebben geen van drieën een baan. We leven van een uitkering; slechts 140 euro. Daar moeten we alles van betalen. En dat is onmogelijk! Sinds de coronacrisis is de situatie alleen nog meer verslechterd. Er zijn avonden geweest waarop ik mijn kinderen niet meer te eten kon geven dan boekweitpap met suiker. Meer was er gewoon niet.”

Geweldpleging in gezin

In september liep het binnen het jonge gezin compleet uit de hand. Koba sloeg zijn schoonmoeder Irma. Irma belandde met verwondingen in het ziekenhuis. Koba werd gearresteerd en moest zijn straf in de gevangenis uitzitten. Tamriko bleef achter met vier kinderen; bang, onzeker en in armoede.

De plaatselijke voorganger spoorde Irma aan om haar schoonzoon te vergeven. Hoewel dat niet eenvoudig voor haar was, besloot ze toch om zich sterk te maken voor zijn vrijlating. Vergeving heelt het hart! Irma’s inspanningen werden beloond. Op Kerstavond werd Koba tot grote vreugde van iedereen weer met zijn gezin herenigd.

Steun vanuit partnerorganisatie

Inmiddels krijgt het gezin steun vanuit onze partnerorganisatie in Georgië en zijn ze vanuit hun zwaar beschadigde woning verhuisd naar een beter onderkomen. “Ik ben zo dankbaar voor de levensmiddelen die we ontvingen. Zo kregen we dagelijks als gezin weer voldoende voeding. De gezichtjes van onze kinderen straalden toen alles op tafel werd neergezet.”

Het gezin van Koba en Tamriko krijgt nu actieve gezinsbegeleiding. “We leren daar erg veel van. Door mensen die eerst volkomen vreemd voor ons waren, zorgt God voor ons. Elke dag opnieuw!”

Tabitha is een van onze partnerorganisaties in Georgië. Zij proberen de meest kwetsbare gezinnen te bereiken die onder de armoedegrens leven. Het project is er niet alleen op gericht om voedsel en geneesmiddelen te leveren, maar om tegelijkertijd gezinnen te ondersteunen op het gebied van contacten met hulpinstanties, het verbeteren van opvoedingsvaardigheden en het opzetten van een bedrijfje.

Georgië, grensland vol spanning