Navigatie overslaan MENU

“Ik wil heel graag net als andere kinderen worden”

Geplaatst op 13-10-2022 in Verhalen.

Direct doneren

De 9-jarige Valeriya uit Oekraïne wacht een koude en verdrietige winterperiode. Het meisje leeft met een ernstige beperking. Ze heeft een gespleten gehemelte. Het wordt een ‘wolfskaak’, hazenlip, genoemd. Valeriya kan door deze aandoening slecht praten. Kortgeleden kreeg ze een grote klap te verwerken: zowel haar vader als haar oom sneuvelden in de vreselijke oorlog. En nu? De winter staat voor de deur. Moeder en dochter leven met gemis en in grote armoede.

Valeriya en haar moeder hebben het zwaar. Ze leven nog dagelijks in onzekerheid en angst over hun zoon en broer die vecht aan het front. “Ik vraag iedere dag aan God of Hij voor mijn broer wil zorgen.” Maar ook haar beperking bezorgt het meisje verdriet. Ze heeft een ontwikkelingsachterstand opgelopen. Leeftijdsgenoten plagen haar daarmee. Het gevolg is dat het Valeriya minderwaardig over zichzelf denkt.

Gezien door God

Het gezin is door de oorlog hard geraakt. Voor Valeriya’s moeder werd het teveel. Ze zocht een uitweg in het gebruik van alcohol. Het kleine meisje stond er steeds vaker alleen voor. Ogenschijnlijk keek niemand meer naar haar om…
Maar er is een God die zorgt. Oók voor dit lieve blonde meisje. Valeriya werd door onze partnerorganisatie opgemerkt en geholpen. Er is geld ingezameld zodat ze geopereerd kon worden.

Valeriya’s droom

“Ik ga vaak naar het dagopvangcentrum en naar de kerk. Dat vind ik heel fijn! Zeker als mama ook meegaat naar de kerk.”
Valeriya ontwikkelt zich net als andere kinderen. Ze speelt graag en begint steeds meer te praten. Wel is er nog een operatie nodig om haar spraak volledig op peil te krijgen. Tijdens de sessies met de logopedist doet Valeriya enorm haar best. “Ik wil heel graag net als andere kinderen worden, daar droom ik van!”

Dubbelzware winter

De winter is geen fijne periode. Het is een tijd waarin de armoede, maar ook het verdriet extra wordt gevoeld. Valeriya is blij dat ze naar het dagopvangcentrum kan. Daar krijgt ze een warme maaltijd, speelt ze met andere kinderen en hoort ze verhalen uit de Bijbel. Onmisbaar in deze dubbelzware winter!

Help je mee? Ondersteun deze winter een of meerdere kinderen!