Navigatie overslaan MENU

Hoe tienermoeder Valentyna vecht
voor haar toekomst

Geplaatst op 28-01-2021 in Verhalen.

Ze heeft haar vader nooit gekend; hij verliet haar moeder toen zij zwanger raakte. Moeder dronk en keek niet of nauwelijks naar haar dochter om. Valentyna, 17, uit Oekraïne kent van jongs af aan al grote problemen in de huiselijke sfeer. Deze problemen lieten diepe sporen na.

Opgegroeid bij opa en oma

“Mijn moeder wilde me als klein meisje al naar een weeshuis sturen, maar gelukkig namen mijn opa en oma mij in huis. Ik heb bij hen fijne jaren gehad, totdat ik 10 jaar was. Mijn moeder stond ineens weer op de stoep en zei dat ze van me hield. Ze beloofde een betere moeder voor me te worden en daar was ik blij om. Ik trok weer bij haar in, maar de vreugde was van korte duur. Ze kreeg een relatie met een man die ook verslaafd was en een hekel aan mij had. In zijn dronken buien sloeg hij me. Hij heeft me niet alleen fysiek, maar ook mentaal veel pijn gedaan.”

Ongewenst zwanger

Op haar 14e ontmoette Valentyna een jongen, met wie ze regelmatig afsprak. Na een poosje raakte ze zwanger. “Mijn vriend kwam daar natuurlijk achter en liet me in de steek. Toen ik het mijn moeder vertelde, stuurde zij me naar het ziekenhuis voor een abortus. Daar werd me verteld dat het te laat was voor een abortus. Mijn moeder was erg boos en mijn stiefvader stuurde me zijn huis uit. Daar sta je dan, alleen, zonder onderkomen en ook nog zwanger…”

Een uitweg

Valentyna’s dochter komt gezond ter wereld en lijkt erg op haar moeder. “Ik voelde meteen dat ik haar niet in een weeshuis kon achterlaten, hoe moeilijk het op dat moment ook voor me was om voor haar te zorgen. Toen wees iemand mij op House of Mercy. Eindelijk een uitweg!”

House of Mercy

Bij aankomst werd Valentyna hartelijk ontvangen. Ze kreeg een kamer waar ze met haar dochter kon wonen. “Ik werd niet alleen geholpen met kleding voor mijn dochtertje, maar leerde ook hoe ik een goede moeder voor haar kan zijn. Het voelt hier als een grote familie en je kunt altijd om advies vragen of met iemand een praatje maken. Verder is er een gezellige binnenplaats met bloemen en een speelplaats waar kinderen heerlijk kunnen spelen.”

Toekomstdromen

Om haar dochter een veilige en stabiele toekomst te kunnen bieden wil Valentyna een medische opleiding volgen. “Mijn grote wens is om als verpleegkundige in House of Mercy te werken. Ik heb er nu drie jaar gewoond en nu moet ik op zoek naar onderdak en een baan. Maar dat valt niet mee, omdat ik nog minderjarig ben. Ik wil heel graag in dit dorp blijven, lid zijn van een kerk en in House of Mercy werken. God heeft mij tot dit moment geholpen en ik ben Hem enorm dankbaar voor wat Hij voor mij deed!”

Help je mee? Laten we ook in 2021 sámen dienen!