Navigatie overslaan MENU

Pleegzorg biedt toekomst
voor Vadim

Geplaatst op 17-06-2024 in Verhalen.

Direct doneren

Vadim uit Moldavië is 17 jaar en woont samen met twee broers bij een pleeggezin, de familie Surdu. “Mijn ouders zijn overleden en de herinneringen aan hen zijn vaag.” De jongen loopt qua lichamelijke ontwikkeling achter vanwege het alcoholgebruik van zijn moeder tijdens de zwangerschap. Ook op school moest Vadim er hard aan trekken. Gelukkig doen Vasile en Lucia Surdu er alles aan om de jongens te helpen. Vadim: “Ze houden echt van ons.”

De liefde die Vadim en zijn broers nu krijgen, kregen ze thuis niet. Vader werkte in Rusland, waar hij overleed en moeder raakte alcoholverslaafd. Ook zij is uiteindelijk overleden.
De jongens werden als weeskinderen in een staatweeshuis ondergebracht. Vadim: “Er staat een bed en er is eten te krijgen, maar een toekomst heb je er niet… Ik heb dan ook veel aan mijn pleegouders te danken.”

Leren voor later

Vasile en Lucia hebben jarenlang kinderen opgevangen en ontvingen vanuit onze partnerorganisatie Bethania financiële steun om zelf in hun onderhoud te kunnen voorzien. Zo hebben ze een groentekas en houden ze bijen. Vadim: “Voor en na schooltijd help ik mijn ‘vader’ vaak in de kas en met de bijen. Hij leert me er alles over, zodat ik straks zelfstandig mee kan werken. Misschien start ik later ook wel een eigen bedrijfje, dat lijkt me prachtig! En in mijn vrije tijd speel ik graag een potje voetbal.”

Een toekomst voor pleegkinderen

Ook in Moldavië verdienen mensen kansen om in hun eigen levensonderhoud te voorzien. Gelukkig is dat mogelijk dankzij een lening of microkrediet. Zo konden Vasile en Lilia de kas en de bijen dankzij een lening aanschaffen. Het gaf hen de mogelijkheid om in hun levensonderhoud te voorzien, pleegkinderen te onderhouden en een voorbeeld te zijn voor Vadim en anderen in hun omgeving. Want: ook in het armste land van Europa gaan mensen met financiële steun de uitdaging van morgen aan. Ze bouwen daarmee aan een hoopvolle toekomst!

Vadim besluit: “Ik vraag me vaak af hoe mijn toekomst en die van mijn broers eruit zou hebben gezien als we niet in dit liefdevolle en christelijke pleeggezin een thuis hadden gevonden. Daaraan zie je dat God voor ons zorgt.”

Geef kinderen als Vadim de kans om te studeren

Moldavië, land gevangen in armoede