Navigatie overslaan MENU

Nieuwe opvang voor
kinderen met beperking

Geplaatst op 10-01-2022 in Verhalen.

In Moldavië – het armste land van Europa – is er nauwelijks opvang voor kinderen met een beperking. De 15-jarige Dumi kan in opvang Nieuwe Hoop terecht, maar niet voor lang meer. Daar wil EO Metterdaad verandering in brengen.

Dumi heeft het syndroom van Down. Als zijn ouders werken, blijft hij alleen thuis. Omgeven door eenden, een hond en varkentjes. Dumi voelt zich er fijn, maar hij neemt het gedrag over van de dieren. Zijn moeder verlangt dat hij wat van de wereld gaat zien, want; “hij wilde net zoals de hond eten. Ik ben bang dat hij ontspoort.”

Klein opvangcentrum

Gelukkig was daar een lichtpuntje: centrum Nieuwe Hoop, een kleine opvang voor kinderen met een beperking. De enige plek in de wijde omgeving. Elke dag haalt juf Lilia hem op met een taxibusje. Lilia: “Hij wist niet hoe hij moest spelen, omdat hij thuis alleen dieren zag.” Dumi’s moeder ziet dat hij veel leert in het centrum. “Hij is niet zo bang meer voor vreemden, en wordt verantwoordelijker.”

Weer alleen thuis

Dumi verlaat binnenkort de opvang, als hij 16 jaar is. De opvanglocatie is namelijk te klein voor grotere kinderen. Hij komt weer alleen thuis te zitten, waardoor de kans groot is dat alle vooruitgang die hij maakte, stopt. Om hem en andere kinderen met een beperking nieuwe hoop te geven, is er grond aangekocht. Het enorme gebouw dat erop staat, krijgt een volledige renovatie. Helpt u mee om het centrum af te bouwen?

Kijk voor meer informatie op de website van EO-Metterdaad.

Moldavië, land gevangen in armoede