Navigatie overslaan MENU

Nieuwe hoop voor Adelina
in Moldavië

Geplaatst op 14-01-2022 in Verhalen.

De elfjarige Adelina heeft sinds haar geboorte gezondheidsproblemen. Dankzij opvangcentrum Nieuwe Hoop leert ze elke dag beter praten, lezen en schrijven. EO Metterdaad zamelt geld in voor een groter opvangcentrum voor kinderen als Adelina.

Toen Adelina drie jaar was, liep ze niet en praatte ze nauwelijks. Haar moeder, Olga, legde zich neer bij de situatie, maar haar vader kreeg genoeg van het leven vol gezondheidsproblemen. Olga: “Hij raakte aan de drank en rookte middelen die hem gek maakten. Soms was hij weken weg van huis.” Ook was hij gewelddadig; hij sloeg de kinderen tot ze bewusteloos waren. “Het verbaast me dat we nog leven. De situatie werd alsmaar erger, dus ik besloot te scheiden.”

Getraumatiseerd

Om haar kinderen te verzorgen, moest Olga aan het werk. Adelina zou alleen thuis zou blijven, maar ze heeft continu zorg nodig. Gelukkig was daar opvangcentrum Nieuwe Hoop, voor kinderen met een beperking. Buiten dit centrum is er geen enkele school die Adelina wil opnemen. Ze loopt ver achter in haar ontwikkeling en is zwaar getraumatiseerd door de mishandelingen van haar vader.

Lange wachtlijst

In het opvangcentrum bloeit Adelina op. Juf Lilia: “Ze speelt graag met de kinderen hier, en wil nieuwe dingen leren. Ze gaat snel vooruit met lezen en schrijven.” In dit centrum kunnen acht kinderen terecht, terwijl er tweehonderd op de wachtlijst staan. Om deze kinderen een kans te bieden, is er grond aangekocht met een enorm gebouw erop, dat gerenoveerd moet worden. Helpt u mee het centrum af te bouwen?

Kijk voor meer informatie op de website van EO-Metterdaad.

Moldavië, land gevangen in armoede