Navigatie overslaan MENU

Als Nastya slaapt voelt
ze de honger niet

Geplaatst op 29-11-2021 in Verhalen.

Direct doneren

Als je de situatie van de 9-jarige Nastya uit Oekraïne op je in laat werken, zinkt de moed je in de schoenen. Het gezin kent flinke zorgen, als het gaat om een baan en levensonderhoud.  Erger nog is het intense verdriet, omdat Nastya’s tweejarige broertje verongelukt is. De onderlinge liefde is gelukkig gebleven! Haar ouders zoeken gedreven naar mogelijkheden om hun drie nog thuis wonende kinderen een toekomst te bieden.

Nastya is een prachtig meisje. Met haar bruine haar en donkere ogen kijkt ze onbevangen de wereld in. Bijzonder! “Papa en mama werken hard, heel hard! Ze proberen zo goed mogelijk voor ons te zorgen, maar ik zie hoe moeilijk dat voor hen is.” De familie huurde eerst een woning. Vader probeerde genoeg geld te verdienen om een huis te kopen, maar dat lukte niet. Door de oorlog en de mislukte oogst werd de armoede alleen maar groter.

Zorgelijke financiële situaties

Onlangs heeft de familie toch een klein huis weten te kopen. Daar moet nog het nodige aan worden opgeknapt, maar daar is voorlopig geen geld voor. Vader werkt om gezondheidsredenen niet volledig. Nastya’s moeder zorgt voor het huishouden en met elkaar dragen ze zorg voor de geiten. “De melk en kaas is voor onszelf en wat overblijft verkopen we. We hebben ook een groentetuin. Behalve in de winter werken we daar het hele jaar met elkaar in.”

Goede zorg dagopvangcentrum

Een aantal dagen per week kan Nastya naar het dagopvangcentrum. Ze is een enthousiast meisje, weet veel en probeert haar huiswerk zo goed mogelijk te doen. “Ik ben verdrietig, omdat ik niet naar muziekles kan. Er is geen geld voor. Gelukkig kan ik wel naar het dagopvangcentrum waar ik hulp krijg bij mijn huiswerk. Ook eet ik daar een heerlijke warme maaltijd.” Nastya’s ouders zijn dankbaar voor de goede zorg die hun dochter krijgt.

Slapen tegen honger

De winter is een bijzonder moeilijke tijd. In deze tijd is het onmogelijk om werk te vinden, groente groeit er ook niet op het land. Een zware periode om te overleven. Nastya: “Het is maar goed dat de dagen kort zijn en de nachten lang. Omdat er weinig eten is gaan we vroeg naar bed. Dan voel je de honger en de kou tenminste niet…”

Help je mee? Ondersteun deze winter een of meerdere kinderen!