Navigatie overslaan MENU

Nastya zocht troost en liefde
bij een straathond

Geplaatst op 23-02-2021 in Verhalen.

10 jaar is ze nu, Nastya uit Oekraïne. Toen ze 1 jaar was gingen haar ouders uit elkaar. De rechtbank besloot dat het meisje bij haar vader en diens ouders moest wonen. Nastya’s vader kon vanwege zijn werk niet volledig voor haar zorgen. De opvoeding kwam daardoor grotendeels op de schouders van opa en oma terecht.

Terug naar moeder

De tijd bij haar grootouders was fijn. Ze woonde op het platteland en werd goed verzorgd. Nog altijd denkt Nastya met weemoed en verlangen terug aan die mooie periode in haar leven. Na zeven jaar ging de moeder van Nastya naar de rechtbank en slaagde erin om het meisje weer onder haar hoede te krijgen. Haar moeder woonde op dat moment samen met haar vriend en drie kinderen in een woning niet ver bij Kiev vandaan. Ook de oma van haar moeders kant woonde bij hen in en hielp met de zorg voor de kinderen. Nastya werd als oudste dochter in het gezin opgenomen.

Moeders alcoholprobleem

Totdat… van de een op andere dag de vriend van haar moeder het gezin verliet. Omdat Nastya’s moeder geen doel meer had, zocht ze haar toevlucht in alcohol en verkeerde vrienden. De situatie voor de kinderen verslechterde in snel tempo. Het werd voor Nastya onhoudbaar en onveilig thuis. Ze besloot na een jaar om een andere woonplek te zoeken. Maar waar?

Hondenhok als thuishaven

Je leest het goed: ze vond een plekje in een hondenhok. Ze warmde zich aan de hond en at zelfs mee van zijn voer, wat bestond uit beschimmeld brood… Een afschuwelijk harde en mensonwaardige realiteit. Toch was het een veilige haven voor Nastya en ze zocht er als kleine schuchtere puppy bescherming voor alle mishandelingen van haar moeder. Alsof het nog niet genoeg was, heeft haar moeder na twee maanden de hond vergiftigd. Het beest stierf een pijnlijke dood in de armen van het kleine meisje.

Eindelijk opgevangen

De omgeving leek niets te merken. Tot er op een zekere avond voorbijgangers een schamel gekleed meisje huilend op straat zagen zitten. Zo kwam Nastya bij Fathers House terecht. Al snel werd duidelijk dat ze niet kon lezen of schrijven. Zelfs het lachen was haar vergaan… Nu krijgt de beschadigde Nastya intensieve therapie om haar verloren kindertijd te verwerken en haar persoonlijkheid terug te vinden. Het pientere meisje heeft in zes maanden tijd twee jaar studietijd ingehaald en zit nu op hetzelfde niveau als haar leeftijdsgenoten. Dat allemaal dankzij het onderwijsproject vanuit Fathers House. Zo kan een verwaarloosd en verlaten meisje bouwen aan haar toekomst!

Fathers House is een partnerorganisatie van Kom over en help. Zij verlenen hulp aan weeskinderen of aan kinderen die ouderlijke zorg missen of dreigen te missen. Dat doen zij niet alleen door basale zorg te verlenen, maar hen ook klaar te stomen voor een toekomst waarin kansen zijn gecreëerd. Zo krijgen kansarme kinderen en jongeren ook sociaal gezien mogelijkheden om zich te ontwikkelen.

Oekraïne, een door oorlog verscheurd land