Navigatie overslaan MENU

Monda, dankbare boerin
in hart en nieren

Geplaatst op 12-05-2021 in Verhalen.

Direct doneren

5.00 uur… voor de 46-jarige Monda uit Elbasan, Albanië, breekt de dag aan. Als boerin start ze haar werk door de dieren te voeren om vervolgens de groentekas na te lopen. Monda is naast boerin ook echtgenoot en moeder van drie kinderen. Alsof dat nog niet genoeg is: de zorg voor haar 85-jarige schoonmoeder vult de laatste gaten in haar strakke planning. “Mijn schoonmoeder woont bij ons in. We leven in goede harmonie met elkaar en de moeilijkheden die we ervaren, overwinnen we écht samen”, vertelt de innemende vrouw met haar gebruinde ronde gezicht.

Alles wat je aandacht geeft, groeit. Dat geldt voor mensen, dieren en zelfs gewassen. Dat zien we duidelijk als we de kas van Monda binnenlopen. De groenten die ze verbouwt, staan er goed verzorgd bij. “Dankzij een lening die ik kreeg vanuit een hulpproject heb ik deze kwalitatief hoogwaardige kas kunnen bouwen. Hierdoor is de groenteproductie structureel verhoogd, wat direct zorgt voor meer inkomen. Ik kan mijn gezin nu gelukkig zelf onderhouden.”

Met baby op het land

Elbasan ligt op het platteland van Albanië. Bijna alle plattelandsbewoners hebben dezelfde uitdaging: ‘hoe kom ik financieel rond?’ Ook Monda en haar familie worstelden met die vraag. Een antwoord leek er niet te zijn. Mijmerend: “Ik herinner me de tijd dat ik met mijn baby op het land werkte om zo aan inkomsten te komen. De oudste twee kinderen liet ik bij mijn schoonmoeder, een plek waar ik continu met mijn gedachten was. Sowieso was mijn schoonmoeder mijn enige steun, omdat mijn man diverse keren emigreerde om in ons levensonderhoud te voorzien.”

Geen ondernemer?

Een paar jaar geleden werd Monda als vrouwelijke ondernemer door de kerk benaderd om mee te doen aan een project. “Mijn eerste reactie? Ik ben geen ondernemer. Toch startte ik de training, schreef een ondernemingsplan en werd geselecteerd voor financiële steun om een kas van 100m² te bouwen. Daarin kon ik groentes verbouwen voor onszelf en voor verkoop op de markt. Daarmee verhoogde ik het inkomen van onze familie flink. Inmiddels kreeg ik opnieuw een kans, namelijk om een kas te bouwen van 250m², met daarmee een nog beter toekomstperspectief”, vertelt Monda enthousiast.

Veel te danken

En toen kwam het coronavirus. “Ik kon niet meer naar de markt om de groentes te verkopen. Daarom besloot ik aan de slag te gaan met medicinale planten, die meer geld opleveren. Al met al zijn we rijk gezegend. Meer inkomen zorgde voor een beter leven en betere opleidingsmogelijkheden voor mijn kinderen.” Monda kijkt met ontroering in haar ogen naar de kas. “Ik heb zó ontzettend veel om dankbaar voor te zijn. Ik ben ervan overtuigd dat je door geloof, hard werken en vastberadenheid succes kunt krijgen en je doelen kunt bereiken.”

De werkloosheid in Albanië is groot, waardoor er armoede heerst. Dit resulteert in moedeloosheid en uitzichtloosheid bij de inwoners. Om deze uitzichtloosheid te doorbreken is het van belang dat mensen hun eigen inkomen kunnen verdienen. Daarom zijn er diverse projecten vanuit Kom over en help in Albanië, in samenwerking met (lokale) partnerorganisaties, waarbij (toekomstige) ondernemers de gelegenheid krijgen om zich te ontwikkelen. Dit kan door middel van vakopleidingen en trainingen, maar ook met een lening waarmee zij een eigen bedrijf kunnen starten. Zo wordt een uitzichtloze situatie een situatie van hoop en toekomst!

Bouw mee aan de toekomst van mensen in kwetsbare omstandigheden!

Inkomen als uitkomst!