Navigatie overslaan MENU

Moeder Galina: “Met hulp leren wij stap voor stap om als zelfstandig gezin te leven”

Geplaatst op 19-03-2021 in Verhalen.

Sommige gezinnen worden buitengesloten en zelfs lastiggevallen door mensen uit hun leefomgeving. Galina, moeder van vier kinderen, kan daarover meepraten. Professionele begeleiding en ondersteuning van gezinnen in moeilijke omstandigheden is ingewikkeld. Het resultaat van de inspanningen ligt niet alleen bij maatschappelijk werkers, maar is ook afhankelijk van de acceptatie van zo’n gezin door de gemeenschap.

“Mijn bestaan als alleenstaande Roma-moeder van vier kinderen was erg moeilijk. Voordat het coronavirus uitbrak, woonden mijn kinderen in een tehuis, omdat ik geen vaste verblijfplaats had. Toen de tehuizen door het coronavirus gesloten werden, kwamen ze gelukkig weer thuis wonen. Ik had inmiddels een huis, maar meer dan een dak boven mijn hoofd was het niet. Er was geen elektriciteit en stromend water.” Een onleefbare situatie. Galina probeerde met bedelen wat geld bij elkaar te sprokkelen. “In de buurt werden we niet geaccepteerd. De mensen in onze gemeenschap wilden niets met ons te maken hebben en waren soms agressief. Dat raakte ons enorm.”

Hoog tijd voor actie

De problemen en diefstallen in de buurt werden gemakshalve op Galina’s bordje geschoven. Daardoor kreeg ze regelmatig bezoek van de politie. “Ze zochten uit waarom ik hier woonde. Intussen kwam ik in contact met medewerkers van ILDC. Zij steunden mij in mijn recht om hier te wonen en maakten een actieplan. Allereerst moest er elektriciteit en stromend water komen. Om dat te krijgen, moest ik eerst mijn schulden afbetalen. Daarna onderhandelden de vrijwilligers met het nutsbedrijf en werd de levering van water en elektriciteit gestart. Ook voor het verkrijgen van de voogdij over mijn kinderen hebben medewerkers van ILDC ontzettend veel voor mij gedaan, in nauwe samenwerking met de wijk- en stadscentra voor maatschappelijk werk.” De ogen van Galina kinderen straalden toen ze hoorden dat ze bij hun moeder mochten blijven wonen. Inmiddels gaan ze allemaal naar school.

Op weg naar zelfstandigheid

Galina: “We leren, met alle hulp, stapje voor stapje om als gezin zelfstandig te leven. Ik verdien geld door fruit te plukken en ondertussen probeer ik er nog een baantje bij te krijgen. Zo kan ik voor mijn gezin zorgen en zijn we hopelijk in de toekomst niet meer afhankelijk van anderen.”

Voor € 20,00 help je kwetsbare kinderen aan een veilig thuis