Navigatie overslaan MENU

Vooral in de wintermaanden is hulp
van buitenaf van levensbelang

Geplaatst op 14-10-2021 in Verhalen.

Direct doneren

Haar donkere ogen staan ernstig. Dit meisje heeft veel meegemaakt… Tegelijk zie je ook sprankjes levenslust. Milana is 9 jaar en woont in een grauw flatgebouw in Kiliya; een plaats in het zuiden van Oekraïne. Helaas weet ook zij hoe het is om in armoede te leven. Haar eigen vader liet het gezin in de steek. Haar moeder is opnieuw een relatie aangegaan. Deze man, Victor, is als een vader voor de kinderen, maar moet tot groot verdriet van allemaal in het buitenland werken. Zijn minimale loon gaat grotendeels op aan de huur van de flat…

De moeilijkste periode om te overleven is de winterperiode. Voor de meeste mensen is landbouw de belangrijkste vorm van inkomen en in de winter leven zij van het spaargeld van hun akkers en tuinen. Het vinden van een baan in de winter is een groot probleem. Zo ook voor Victor. Milana vertelt: “Omdat er hier in de omgeving weinig werk te vinden is en de lonen laag zijn, moest mijn vader voortdurend op zoek naar werk. Nu werkt hij in het buitenland. We hebben hem door het coronavirus al een jaar niet gezien.”

Hulp is van levensbelang

Samen met Milana’s oma zorgt moeder Snezhana voor haar drie kinderen. En dat redt ze nauwelijks. Het gezin krijgt extra zorg. Vooral in de wintermaanden is hulp van buitenaf van levensbelang. Deze hulp krijgen ze onder andere in de vorm van voedselpakketten.

Bron van levensvreugde

Milana bezoekt het dagopvangcentrum. “Ik moet daar een half uur voor lopen, maar dat maakt me niks uit! Ik vind het er zo leuk dat ik het niet meer wil missen. Mama is blij dat ik op het dagopvangcentrum eet, want dat scheelt weer geld.” Het meisje is een bron van levensvreugde voor veel andere kinderen. “Samen met mijn vriendinnen maken we plezier en spelen we graag buiten. Met mijn huiswerk word ik geholpen, zodat ik op school betere cijfers haal.”

Solo zingen is een feestje

“Op het dagopvangcentrum wordt iedere dag ook uit de Bijbel verteld en zingen we prachtige liederen.” Er verschijnt een stralende lach op haar gezicht: “Soms mag ik solo zingen, dat vind ik echt een feestje!” Op zondag bezoekt Milana samen haar broer Roman de kerkdienst. Andere jongere kinderen van het dagopvangcentrum gaan naar de zondagsschool.

Help je mee? Ondersteun deze winter een of meerdere kinderen!