Navigatie overslaan MENU

“Mijn grootste angst is dat mijn kinderen
uit huis worden geplaatst…”

Geplaatst op 11-02-2021 in Verhalen.

Als je te maken hebt met een spraakgebrek en niet of nauwelijks kunt aangeven wat je wilt, dan zit je eigenlijk gevangen in je eigen geest. De 7-jarige Vlad uit Dubno, West-Oekraïne, weet niet beter. En dat is niet het enige. Zijn moeder is een jaar geleden weduwe geworden en heeft haar handen vol om haar vijf kinderen te verzorgen. Ze vertelt: “Mijn vader woont ook bij ons in, maar hij heeft een alcoholprobleem. We hebben het financieel heel zwaar en leven onder de armoedegrens. Ik kan niet eens kleren voor mijn kinderen kopen, zelfs niet in tweedehands kledingwinkels. Mijn grote angst is dat de kinderen uit huis worden geplaatst. Alleen al als ik daaraan denk breekt mijn hart.”

Zorgenkind Vlad

De kleine Vlad is een zorgenkind. “Hij kan amper praten. Toen hij naar school ging dacht ik dat het beter zou gaan, maar niets bleek minder waar. De problemen namen alleen maar toe. Hij praatte nog steeds niet en hij kreeg leerproblemen. Ook verliepen de contacten met klasgenoten erg stroef. Hij vond geen aansluiting. Ik had geld nodig om Vlad naar logopedielessen te sturen, maar waar moest ik dat vandaan halen?”

Zorg op maat

Via FriendsExist kwam Vlad’s moeder in contact met een logopedist. “Die zag meteen bij het eerste bezoek al waar het probleem bij Vlad zit. Hij kreeg de diagnose dysartrie, kan dus moeilijk articuleren, en hij heeft een ontwikkelingsachterstand. Niet alleen intensieve sessies met een logopedist, maar ook hulp van een psycholoog en een deskundige op het gebied van zijn speciale behoeften zijn bittere noodzaak. Ik heb daar als moeder de mogelijkheden en capaciteiten niet voor. Daarom hebben we met elkaar besloten om Vlad in een ‘inclusiefcentrum’ te plaatsen. Via FriendsExist krijgen we als gezin nu ook materiele, sociale en psychologische hulp.”

Gedeelde zorg

Inmiddels bezoeken de kinderen de kinderclub van de kerk. “Vlad gaat met zijn oudere zus naar de club en kijken er al dagen van tevoren naar uit om ernaar toe te gaan. Thuis lees ik nu met de kinderen uit de Bijbel en om te voorkomen dat de kinderen alsnog uit huis worden geplaatst ben ik een klein landbouwbedrijfje begonnen. Dit is nu mogelijk omdat de zorg voor Vlad uit handen is genomen. Ik ben daar ontzettend dankbaar voor!”

En Vlad? Die deelt op zijn manier zijn jongensdroom: artiest worden!

FriendsExist is een partner organisatie van Kom over en help. Zij brengen kinderen op laagdrempelige manier in aanraking met de Bijbel en een christelijke levensstijl. Ook bezoekt de organisatie samen met christelijke professionals mensen in afgelegen dorpen en verleent er naast gratis medische zorg ook pastorale hulp.

Oekraïne, een door oorlog verscheurd land