Navigatie overslaan MENU

"In de winter moest mama 's nachts werken.
Ik zorgde dan voor mijn jongere broertjes."

Geplaatst op 14-10-2021 in Verhalen.

Direct doneren

Maxim is 9 jaar en woont met zijn moeder en vier jongere broertjes in Oekraïne-Zuid. “Mijn vader heeft ons in de steek gelaten. Mijn moeder moet daarom echt alles helemaal alleen doen. En ik deed zo goed mogelijk mijn best om haar te helpen…

Lange eenzame nachten

Het gezinnetje heeft het zwaar. Met name in de wintermaanden. Er is nauwelijks werk te vinden. Geen geld betekent ook geen eten. “Mijn moeder werkte bij een taxibedrijf. Ze moest daar soms ook ’s nachts werken. Ik zorgde dan voor mijn jongere broertjes.” Maxim schudt zijn hoofd: “Ik wil niet meer terugdenken aan die tijd. Het was zo naar allemaal. We voelden ons erg alleen en gingen vaak met een hongerige maag naar bed…”

‘Ik wilde ook naar school!’

Maxim’s moeder Maria huurt tijdelijk tegen een kleine vergoeding een huis vlakbij de school. “Iedere dag zagen wij kinderen naar school gaan. Dat wilde ik ook! Vrienden maken, leren en voetballen. Ik moest mijn moeder ßhelpen en op mijn broertjes passen.”

Maxim’s schoolprestaties

Gelukkig kreeg Maxim de kans om de school te bezoeken. “Eerst was het niet zo leuk. Ik was soms ondeugend en ik dacht dat andere kinderen mij niet leuk vonden. Daarom deed ik niet aardig tegen de meesters en juffen. Ik voelde me soms dom, omdat ik niet kon lezen en schrijven. Nu is er iemand op school die mij daarbij helpt.” Zijn gezicht begint te stralen: “En nu gaat het heel goed! Ik begin steeds meer te begrijpen en de meester is tevreden! En oh ja, het eten is superlekker!”

De wintermaanden; een onzekere tijd

Maria is dankbaar voor het feit dat drie van haar jongens naar school kunnen. “Het helpt mij enorm dat ik de zorg van de jongens ook aan de school kan overlaten en dat ze er dagelijks een gezonde, voedzame maaltijd krijgen. Zeker nu de wintermaanden er weer aan komen, ben ik bezorgd hoe we hier doorheen zullen komen. Ik sta alleen voor de opvoeding en zorg voor m’n jongens.”

Help je mee? Ondersteun deze winter een of meerdere kinderen!