Navigatie overslaan MENU

Jonge vader Kristjan (27)
werkt aan zijn toekomst

Geplaatst op 05-05-2023 in Verhalen.

Direct doneren

“Voor veel jonge mannen zoals ik, valt het niet mee om in Albanië een bestaan op te bouwen”, vertelt de 27-jarige Kristjan Gura uit Korçë. Onlangs is hij vader geworden. “De werkloosheid is hoog. Omdat mijn financiële mogelijkheden beperkt zijn, woon ik samen met mijn vrouw Suela en zoontje Horgito bij mijn ouders in huis.”

De armoede in Albanië is groot en dat is zichtbaar in en rondom de woning van familie Gura. “Vanuit Dorcas Albanië krijgen we regelmatig voedselpakketten en kleding. Via hen heb ik ook de kans gekregen om een eigen bedrijfje als fietsenmaker te starten,” vertelt hij terwijl hij op het kleine binnenplaatsje bij de huurwoning aan een fiets sleutelt. “Mijn vader staat vaak op de markt in Korçë waar hij tweedehands spullen verkoopt. Ik sta daar dan bij met reserve-onderdelen van fietsen en repareer, als dat kan, de kapotte fietsen ter plekke.”

Uitkering laag

Een aantal dagen later staan vader en zoon inderdaad op de markt. Kristjan: “Natuurlijk is het fijn dat we op deze manier wat inkomsten hebben, maar we kunnen er niet met twee gezinnen van leven. Mijn vader kan in de wintermaanden vanwege de kou niet op de markt staan. Hij krijgt dan een uitkering van 18 euro per maand.” De rest van de familie heeft geen baan, maar draagt zorg voor het huishouden.

Steun nodig

Hoewel Kristjan met zijn bedrijf op de goede weg is, blijft steun voor hem en zijn gezin onmisbaar. “Het inkomen is voldoende om mijn bedrijfje draaiend te houden, maar onvoldoende om mijn familie te onderhouden. Mijn moeder heeft gezondheidsproblemen en moest een operatie ondergaan. De kosten daarvan zijn hoog.”
Kristjan en zijn vrouw nemen deel aan trainingen vanuit Dorcas Albanië om hun groei naar zelfredzaamheid te bevorderen. Ze bouwen daarmee aan een waardig bestaan. “We groeien op alle vlakken en dat geeft ons vertrouwen in de toekomst! Het is de bedoeling dat ik mezelf blijf ontwikkelen door vaktrainingen te volgen.”

Hoop voor de toekomst

Een tevreden klant vervolgt zijn weg op de door Kristjan gerepareerde fiets. Hij kijkt hem met een glimlach na. “Daar doe ik het voor! Wat zou het geweldig zijn als ik hiermee mijn gezin volledig kan onderhouden. Ik kan alleen maar hopen dat die droom ooit werkelijkheid wordt”, besluit de bescheiden jonge ondernemer.

Met jouw steun kunnen gezinnen bouwen aan een zelfstandig bestaan. Doe je mee?

Doe mee met de bewustwordingsquiz