Navigatie overslaan MENU

“Ik ben heel bang voor de winter!”

Geplaatst op 12-10-2022 in Verhalen.

Direct doneren

* Eind december hebben we melding gemaakt van het overlijden van de moeder van Katya. Een grote klap voor het gezin dat in grote armoede leeft. Vergeet hen niet! Gebed is, zeker in deze tijd, hard nodig!


De 11-jarige Katya uit Kiliya, Oekraïne, heeft een leven wat van grote zorgen aan elkaar hangt. Samen met haar zusje Dasha en broertje Egor is ze veel op straat te vinden. “Mama is ziek, ze heeft kanker. Papa heeft geen vaste baan. We hebben heel weinig geld. Het geld wat er is, gaat op aan medicijnen voor mama.”

Wie met regelmaat in Kiliya op straat loopt, weet ongetwijfeld van het bestaan van Katya af. Het meisje oogt ongelukkig, haar donkere kijkers stralen verdriet en eenzaamheid uit… Lachen doet ze nauwelijks.

Angst voor de wintermaanden

Katya groeit op in een klein huis aan de rand van de stad. Ze woont daar samen met haar moeder, oma, zusje en broertje. Haar opa woonde ook bij hen, maar hij is overleden aan kanker.
In de zomermaanden verbouwt het gezin groenten in de kleine groentetuin die ze hebben. “In de winter hebben we bijna niets te eten.” De zorgen om de komende winter zijn dubbel zo groot vanwege de oorlog. “We weten niet hoe we ons huis warm moeten stoken als het zo koud wordt. Haardhout is er wel, maar dat kunnen we écht niet betalen!” De angst en onzekerheid van het meisje is voelbaar.

Dagopvangcentrum als uitkomst

Veel gezinnen vertrekken naar andere delen van het land, maar vanwege de ziekte van moeder is dat voor Katya’s familie niet mogelijk. Dat Katya en Dasha het dagopvangcentrum kunnen bezoeken, is daarom een uitkomst. Daar kunnen de meisjes even kind zijn en afstand nemen van de zorgen thuis. “We krijgen er eten en spelen met andere kinderen.” Ze hoorden er voor het eerst over een God die voor hen zorgt.  “Elke dag bidden we tot God of Hij voor mama wil zorgen. Mama is gelukkig nog steeds bij ons!” Ook moeder is dankbaar dat haar dochters naar het dagopvangcentrum kunnen. “Ik weet dat ze daar de zorg krijgen die ze zo hard nodig hebben.”

Steun is onmisbaar

Meer dan de helft van de bevolking in het zuidwesten van Oekraïne herkent deze zware omstandigheden. Ze leven in voortdurende onzekerheid als het gaat over hun toekomst en meer nog: over de wintermaanden. Voor kinderen als Katya zijn gebed en financiële steun onmisbaar. Zeker in een lange, koude winter!

Help je mee? Ondersteun deze winter een of meerdere kinderen!