Navigatie overslaan MENU

Jong geleerd is oud gedaan

Geplaatst op 18-09-2020 in Verhalen.

Met haar mollige vingertjes wroet de kleine Nelea in de aarde. Ze maakt een kuiltje, legt er zorgvuldig een zaadje in, strooit er grond over en drukt dit een beetje aan. Zo heeft haar moeder het haar geleerd. Trots bekijkt ze haar werk. Mama is vast heel blij dat ze haar zo goed helpt!

Groene vingers

Nooit had Nelea kunnen bedenken dat haar ‘groene vingers’ haar later zó goed van pas zouden komen. Nu, zo’n 25 jaar later, wroet ze nog steeds met haar vingers in de aarde. Niet meer om haar moeder te helpen, maar om te voorzien in het levensonderhoud van haar eigen kinderen. Samen met haar man Vitalie is ze de trotse eigenaar van maar liefst vijf tuinkassen.

Geen opleiding, wel ondernemersgeest

Net als veel andere ondernemers zijn Nelea en Vitalie klein begonnen. “We hadden wat geld gespaard en hebben dit gebruikt om ons bedrijfje te starten. In onze jeugd hebben we allebei niet de mogelijkheid gehad om een opleiding te volgen. Maar we hebben wel verstand van groenten verbouwen. Dus dit leek ons een logische stap.” De zaken gaan goed en het stel wil hun bedrijfje graag uitbreiden. “Maar ja, hiervoor hadden we geen geld”, verzucht Nelea spijtig. “Juist in die periode zagen we een poster van Invest-Credit, een micro-financieringsinstelling die ondernemers helpt met een lening. Via hen konden we, tegen lage rente, geld lenen.”

Zaakjes op orde

Met veel plezier werken Nelea en Vitalie in hun vijf kassen. Ze verbouwen tomaten, komkommers, courgettes en groene pepers. Enthousiast vertelt Nelea: “Ik heb m’n administratie goed op orde en ik analyseer hoe ik ons bedrijf productiever en succesvoller kan maken. Ook doe ik voortdurend onderzoek naar de bestrijding van insecten en ziekten die de zaden en planten beschadigen.” De droom van het hardwerkende echtpaar is om hun lening af te betalen, hun huis te renoveren en een gelukkige omgeving voor hun kinderen te creëren.