Navigatie overslaan MENU

Een moeder die op hem wacht
en een vader die blijft…

Geplaatst op 08-12-2021 in Verhalen.

Direct doneren

Moldavië, het armste land van Europa. De situatie voor een groot deel van de bevolking is zorgelijk. Zo ook voor de 11-jarige Ionel. Tenminste, zo leek het. Zijn moeder, een aan alcohol verslaafde prostituee, liet haar kind soms dagenlang alleen thuis. Zonder eten. “Ik had soms zo’n honger dat ik gras en rauwe eieren at.” Ionel groeide de eerste jaren van zijn leven op in angst, eenzaamheid en grote verwarring. En naar school gaan? Dat was er niet bij. Zou het leven voor deze verwaarloosde jongen ooit veranderen?

In zijn bruine ogen sprankelt levenslust. Zijn gezicht verandert in een olijke grijns als hij voetbalt met zijn broers. En… hij ziet er gezond uit. Wat een levensgroot verschil is dat met nog maar enkele jaren geleden. “Tot ik acht was, woonde ik bij mijn moeder. Nou ja, ik was meer alleen dan dat ze bij me was. Ze nam mannen mee naar huis en zei dat zij mijn vader werden. Toch gingen ze één voor één weer weg; ik zag ze nooit meer terug. Dat doet een echte vader toch niet?”

De verandering

In zijn laatste vraag schuilt zijn grote verdriet, voel je de leegte die Ionel jarenlang voelde. Een liefdeloos en hard bestaan was de realiteit van elke dag… En toen? Er kwam verandering! Dankzij het pleegzorgproject van Kom over en help-partnerorganisatie ‘Bethania’ woont Ionel nu in een liefdevol gezin. “Ik ben hier echt gelukkig en voel me blij. Met mijn broers en m’n zusje heb ik het fijn. Er is altijd iemand om mee te spelen.”

Pientere leerling

Ionel gaat nu ook naar school waar hij een pientere leerling blijkt te zijn. Hij vertelt er enthousiast over: “Rekenen is het allerleukst! Ik ben er supergoed in”, lacht hij. En bij thuiskomst? Dan is er een toegewijde moeder die op hem wacht. “En dezelfde papa blijft bij ons wonen.” Van een kerk en een God die voor hem zorgt had Ionel nooit gehoord. “Ik leer nu heel veel over de Heere God. Ik lees ook aan andere kinderen voor uit de Bijbel, zodat ze mooie verhalen kunnen horen.”

Deskundige hulp

De impact van zijn verleden is groot. Daarom krijgt Ionel deskundige hulp om van zijn angsten af te komen. Gelukkig gaat dat heel goed; hij wordt steeds rustiger en met de dag zelfverzekerder.
Ionels uitzichtloze situatie is veranderd. Hij heeft nu een toekomst van hoop en liefde. Zo zorgt God ook voor kinderen in Moldavië.

Moldavië, land gevangen in armoede