Navigatie overslaan MENU

Gezinshuis in Moldavië:
hoofd, hart en handen

Geplaatst op 23-07-2021 in Verhalen.

Geroepen om te dienen is écht iets van Kom over en help. Gelukkig pakken wereldwijd veel meer mensen deze opdracht op. Zo ook Valentin en Lilia. Het echtpaar woont in Moldavië en stelt hun huis én hart open voor kinderen en jongeren die zonder ouders opgroeien. “We hadden dit nooit kunnen doen als we niet geholpen waren door een partnerorganisatie. Op deze manier krachten bundelen zorgt ervoor dat er prachtige projecten van de grond komen!”

Valentin en Lilia hebben twee getrouwde dochters. Lilia vertelt daar nog iets bij, het verdriet is in haar ogen te lezen: “We hadden ook nog een zoon. Hij is op 15-jarige leeftijd verongelukt. Een zware periode in ons leven, een gebeurtenis waar we allemaal erg onder geleden hebben.”

Een betekenisvol bestaan

Een kind verliezen is iets wat je eigenlijk nooit verwerkt. Toch kwam de familie dit grote verlies stukje bij beetje te boven. “We liepen met de vraag: wat kunnen we voor andere kinderen en jongeren betekenen?” En zo kwam ruim 15 jaar geleden het eerste kindje voor een kortere periode bij hen in huis. Drie jaar later kwamen zeven kinderen voor langere tijd bij de familie wonen: “En zo bleef het maar groeien…”

De kinderen en jongeren die door Valentin en Lilia een thuis krijgen, volgen ook een studie. Op die manier krijgen ze de kans om in de toekomst voor zichzelf te zorgen. “Toen het coronavirus Moldavië binnenkwam, hadden we maar liefst 20 jongeren in huis. Om al die monden te voeden, was veel eten nodig”, vertelt Lilia.

Oogst zorgt voor opbrengst

Vanuit een partnerorganisatie kreeg het gezin steun voor het bouwen van een groentekas. “Daarin staan ruim 800 tomatenplanten waar we zelf van eten. De andere groenten worden ingeblikt voor consumptie in de wintermaanden. Een deel verkopen we weer, waardoor er wat inkomsten zijn.” De opbrengst van de groenten investeert de familie weer in de studenten, zoals het bekostigen van schoolgeld, vervoer en studiemateriaal. Hoofd, hart en handen komen zo prachtig samen om te dienen!

Moldavië, land gevangen in armoede