Navigatie overslaan MENU

Gabi heeft een beperking
en kan nergens heen

Geplaatst op 19-01-2022 in Verhalen.

In Moldavië is er geen school waar kinderen met een beperking naartoe kunnen. Daardoor zitten zij vaak hele dagen alleen thuis, omdat beide ouders werken om rond te komen. EO Metterdaad zamelt geld in om een groot opvangcentrum te realiseren.

Gabi is een van de jongeren die baat heeft bij het nieuwe opvangcentrum. Overdag zit hij alleen thuis, tussen de kippen. Hij mist zijn vrienden van opvangcentrum Nieuwe Hoop, waar hij tot zijn zestiende naartoe kon – het gebouw is te klein en de voorzieningen zijn niet geschikt voor grotere kinderen. Zijn moeder Valentina maakt zich zorgen. “Gabi kan zijn evenwicht niet goed bewaren. Als hij valt en gewond raakt, wie helpt hem dan?” Dagelijks kijkt Gabi een oude video van het centrum. Valentina: “Hij mist de activiteiten. Als hij alleen thuis is, is hij eenzaam.”

Droom die uitkomt

Zijn voormalige juf, Doina, komt soms langs om te kijken hoe het gaat. Gabi fleurt er zichtbaar van op. Binnenkort komt er een einde aan zijn eenzaamheid; er is een nieuw pand aangekocht dat wordt gerenoveerd tot een opvangcentrum. Voor juf Doina een droom die uitkomt. “Het gebouw biedt veel voorzieningen aan de kinderen, het maakt hun leven beter.” Zo komen er kamers voor spraaktherapie, een psycholoog en activiteiten. Óók voor kinderen van 16 jaar en ouder.

Helpt u mee om het nieuwe centrum af te bouwen? Zo kan Gabi weer zijn vrienden zien en krijgen veel meer kinderen passende zorg en begeleiding.

Kijk voor meer informatie op de website van EO-Metterdaad.

Moldavië, land gevangen in armoede