Navigatie overslaan MENU

Familie Hajdari wil in eigen
levensonderhoud voorzien

Geplaatst op 02-05-2023 in Verhalen.

Direct doneren

Fahri Hajdari (54) woont samen met zijn vrouw Zarie (41) en zijn twee zoons Sagerti (19) en Ermali (5) noodgedwongen in een huurwoning in het dorpje Koj, Albanië. “We woonden in Sopot, maar na de aardverschuiving bleek het instortingsgevaar van onze woning te groot waardoor we echt moesten verhuizen.”

De levensomstandigheden van het gezin zijn slecht. Het huis telt twee kamers waar vocht en schimmel zichtbaar jarenlang hun gang zijn gegaan. De huur echter bedraagt 100 euro per maand…
In de tweede kamer woont Fahri’s 37-jarige broer Eltoni met zijn vrouw en vier kinderen.

Eerste levensbehoeften

Geen van de volwassenen heeft een vaste baan. Fahri: “Iedere morgen brengen mijn broer en ik onze kinderen naar school. Daarna gaan we op zoek naar wat werkzaamheden in het dorp om op die manier toch wat te verdienen, ook al is het niet veel. Hier in Tropojë is het vrijwel onmogelijk om een baan te vinden. De werkloosheid is hoog.” Het verdriet is zichtbaar in de ogen van de man. Zijn gezicht is getekend door de vele zorgen. “Mijn verlangen om zelf voor m’n gezin te zorgen is groot, maar ik heb de mogelijkheden nu nog niet.”

Vanwege de moeilijke levensomstandigheden hebben beide gezinnen hulp nodig. In de eerste plaats als het gaat om de belangrijkste levensbehoeften. Vanuit de lokale partnerorganisatie ontvangen ze dan ook voedselpakketten en kleding. “Vanuit onze omgeving krijgen we ook regelmatig groente en fruit en daar zijn we heel dankbaar voor!” Fahri’s wens is om op termijn een koe te kunnen kopen. Hij ziet dat als een mogelijke bron van inkomsten. “Wellicht kunnen we het aantal koeien meer en meer uitbreiden zodat we onszelf en onze omgeving kunnen voorzien van melk en andere zuivelproducten.”

Zelfstandig leven

Als het gaat om het verbeteren van de levensomstandigheden op langere termijn, is een vaste baan voor een of meerdere gezinsleden onmisbaar. Daarom wil zoon Sagerti graag opgenomen worden in het traject van de lokale partnerorganisatie om een vaste baan te krijgen. “Hij heeft twee jaar geleden geprobeerd om in Duitsland werk te vinden, maar dat is helaas niet gelukt. Inmiddels woont hij weer bij ons en is erg gemotiveerd om aan het ontwikkelingstraject van de partners deel te nemen. Zijn grote wens is om na het volgen van een beroepsopleiding als zelfstandig ondernemer aan het werk te gaan. Zo kan hij zichzelf en ons gezin onderhouden.”

Met jouw steun kunnen gezinnen bouwen aan een zelfstandig bestaan. Doe je mee?

Doe mee met de bewustwordingsquiz