Navigatie overslaan MENU

Erbij horen, dat wil iedereen…ook Masha

Geplaatst op 13-04-2021 in Verhalen.

Met haar donkere haar, de zo mogelijk even donkere kijkers en haar lieve, onderzoekende blik is Masha een bron van levensvreugde voor haar ouders. Ze is een levend voorbeeld van een kind met het syndroom van Down die een volwaardige plek in de maatschappij verdient én krijgt! En dat dankzij de inspanningen van haar ouders. Zij zochten en vonden de beste school voor hun dochter, tegen alle negatieve adviezen vanuit hun omgeving in. De achttienjarige Masha groeit, geniet en droomt!

Vooroordelen

‘Ze zal nooit kunnen praten…’, ‘Ze kan niet naar school, laat staan studeren’en ‘Ze kan niet schrijven; kijk maar naar haar zwakke hand…’. Zomaar een greep uit de vooroordelen vanuit de omgeving van Masha’s ouders toen ze hoorden dat hun pasgeboren dochtertje het syndroom van Down had. “Je wereld staat op zo’n moment sowieso al op z’n kop. Daar komt bij dat we voortdurend geïntimideerd werden door artsen.”, vertelt Masha’s moeder. “Een ding stond vast: we wilden onder geen beding ons kind achterlaten!

Passend onderwijs noodzakelijk

Masha ontwikkelde gelukkig goed. Haar ouders dachten er goed aan te doen het meisje mee te laten draaien op een normale school. “We hadden verwacht dat de omgang met ‘normale’ leeftijdsgenoten haar ontwikkeling ten goede zou komen. Dat bleek echter niet zo te zijn. We moesten onder ogen zien dat onze dochter speciaal onderwijs nodig had, in een voor haar passende omgeving. En zo kwamen we bij de Perspectiva 21.3-school terecht.”

Elke dag een Bijbelverhaal

Masha’s ouders zien het als een wonder dat hun kind een opleiding op de Perspectiva 21.3-school volgt. “De leerstof is afgestemd op de behoefte van deze bijzondere kinderen. De leerkrachten geloven echt in de mogelijkheden die een kind als Masha heeft. Ook het feit dat de meeste leerkrachten christen zijn, waarderen wij enorm. Zo krijgen de kinderen dagelijks Bijbelverhalen te horen.”

Droombaan bij The Café 21.3

Nog één jaar te gaan en dan heeft Masha haar diploma op zak. Masha: “Ik heb veel geleerd en geoefend. Ik kan serveren. En contact leggen met mensen gaat al heel goed. Als The Café 21.3 opengaat, wil ik daar heel graag gaan werken. Het is echt mijn droombaan!” Het gezin overweegt de mogelijkheden om te gaan verhuizen in verband met Masha’s toekomst. “Door de stand van zaken rondom de sociale zorg in Oekraïne is deze plek het enige perspectief voor Masha. Maar we wonen wel ver bij Brovary vandaan. Daarom overwegen we om te verhuizen, maar dat is een grote stap voor ons en onze kinderen. Het heeft gevolgen voor onze baan en ons sociale netwerk. We bidden hierin om wijsheid”, besluit Masha’s moeder.

Perspectiva 21.3 is een centrum voor jongeren met een beperking in Brovary, Oekraïne. Zij kunnen daar een passende beroepsopleiding volgen en worden nadien ondersteund bij het vinden van een baan. Perspectiva 21.3 is ook een plek voor zinvolle activiteiten waar jongeren op sociaal vlak ontwikkelen. Het doel is om hen de mogelijkheid te geven een zelfstandig bestaan op te bouwen. Perspectiva 21.3 ontvangt steun vanuit Kom over en help.

Een nieuw onderdeel van Perspectiva 21.3 is lunchroom The Café 21.3 waar jongeren met een beperking gaan werken. De lunchroom wordt in september 2021 geopend.

Oekraïne, een door oorlog verscheurd land