Navigatie overslaan MENU

Hoe de 6-jarige Damir
opbloeide in het dagopvangcentrum

Geplaatst op 15-11-2023 in Verhalen.

Direct doneren

Het is een onafscheidelijk duo, de 6-jarige Damir uit Oekraïne en zijn trouwe viervoeter. Samen rennen ze rond het vervallen maar van binnen toch gezellige huis. Het jongetje woont hier samen met zijn opa en oma. Zijn moeder Natasha vecht in het Oekraïense leger. Damir heeft al even niets van haar gehoord. “Op het dagopvangcentrum en in de kerk bidden we voor mama en voor alle soldaten die vechten. Ik ben soms bang dat ze nooit meer terugkomt… Zou ze nog leven?”

Van onder zijn donkere haar kijken twee ogen pienter de wereld in. Soms speelt er een lach om zijn mond. Dit tot grote vreugde van zijn opa en oma. Oma: “Damir was erg teruggetrokken en moeilijk aanspreekbaar. Zo hebben wij hem bij het dagopvangcentrum gebracht. En dat viel niet altijd mee.” De energieke en nog altijd werkende vrouw vervolgt: “De eerste dagen kon ik bijna niet weg. Hij bleef maar om mij heen hangen en huilde veel. Gelukkig veranderde dat al snel. Hij werd sociaal en leergierig en inmiddels is hij een vriend voor veel andere kinderen.”

Ook oma gelooft

Wekelijks bezoekt Damir de zondagsschool. Zeker in de koude wintermaanden waarin eten schaars is en hout onbetaalbaar is dat voor hem een heel fijne plek. Oma brengt hem daar altijd naar toe. Damir: “Ik ga ook graag naar de kerk en oma ging vaak mee.” Zijn gezichtje begint ineens te stralen en hij trekt zijn muts wat omhoog. “Ze luisterde heel goed naar de verhalen uit de Bijbel en nu gelooft ze ook in de Heere Jezus!” Afgelopen zomer is Damirs oma in de rivier gedoopt. Dat was een blijde dag.

De enthousiaste verhalen van het jongetje brengen vaak een glimlach op de gezichten van zijn opa en oma. “Ons kleinkind zo te zien genieten en opbloeien is voor ons een zegen!”

Damir’s gebed

Iedere avond voor Damir gaat slapen, knielt hij op de koude vloer voor zijn bed en bidt: ‘Heere Jezus, dankuwel dat oma in U gelooft en dank voor het dagopvangcentrum. Wilt U voor mama en alle andere soldaten die moeten vechten, zorgen? En wilt U geven dat als mama weer thuiskomt, ze ook met ons meegaat naar de kerk en in U gaat geloven? Amen.’

Buiten gaat het oorlogsgeweld door; het luchtalarm gaat. Binnen sluit de kleine Damir in vertrouwen zijn ogen om te gaan slapen. Want Jezus waakt over hem.

Help je mee? Ondersteun deze winter een of meerdere kinderen!