Navigatie overslaan MENU

Het geloof van de 7-jarige Artem

Geplaatst op 06-12-2022 in Verhalen.

Direct doneren

In december wordt Artem uit Oekraïne 8 jaar. Op kerstavond is hij geboren. En dat is volgens de kleine jongen niet voor niets. “De Heere Jezus is toen ook geboren en Hij hielp andere mensen. Zo doe ik dat ook. Ik speel en praat met kinderen die gevlucht zijn. Ik probeer hen te troosten en zeg dat ik hun vriend ben.” Kinderlijk geloof; om stil van te worden.

Het ijverige en behulpzame mannetje kent een armoedig bestaan. De huurwoning waar hij samen met zijn moeder, oma en jongere zusje Irynka woont, ziet er enorm vervallen uit. “Mama werkt veel om de huur van ons huis en medicijnen voor oma te betalen. Oma is ziek. Irynka en ik wonen daarom doordeweeks in een weeshuis. We gaan daar ook naar school.”

In de weekenden is Artem thuis. Hij zorgt dan zo goed als hij kan voor zijn familie. “Ik maak ons huis schoon. En ik kook eten. Een huis moet toch netjes zijn?”

Geloof in God

Artem gaat tegenwoordig regelmatig naar het dagopvangcentrum. Daar leerde hij God kennen. Zijn geloof dwingt respect af bij anderen, waaronder zijn moeder. “Door Artem lees ik nu ook in de Bijbel en bid ik iedere dag. Ook ga ik naar de kerk.”

Door de oorlog is de kerk een van de vele opvangplekken voor vluchtelingen geworden. Ook hier vervult dit spontane mannetje een belangrijke rol, vooral voor zijn leeftijdsgenootjes. “Er waren kinderen die niet wilden praten. Ze huilden alleen maar. Ik probeerde hen te troosten en heb gezegd dat ik hun vriend wil zijn. En dat wil ik ook echt!”

Koude wintermaanden

Het gezin heeft het zwaar, zeker in deze koude wintermaanden. Door de oorlog zijn de zorgen extra groot. Het dagopvangcentrum is voor Artem een fijne plek. Hij geniet zichtbaar van het contact met andere kinderen en de warme maaltijd. Iets wat hij, en andere kinderen, niet kunnen missen!

Help je mee? Ondersteun deze winter een of meerdere kinderen!