Navigatie overslaan MENU

Als zelfs het ‘seizoen van hoop’ geen hoop biedt

Geplaatst op 30-09-2020 in Verhalen.

De zesjarige Mihaela speelt zorgeloos en blij in de zandbak. Het meisje is het zich niet bewust, maar er pakken zich donkere wolken samen boven haar leventje. Mihaela woont, samen met haar ouders en twee zusjes, in Straseni, een dorpje in Moldavië. Haar vader en moeder hebben de hele winter verlangend uitgekeken naar het voorjaar. Want voorjaar betekent werk. En werk betekent inkomen. Daarom is de lente voor hen het seizoen van hoop. Totdat de uitbraak van het coronavirus deze hoop finaal de bodem insloeg.

In de knel

Vader Cristian vertelt: “Moldavië wordt hard getroffen door het coronavirus en er gelden strikte maatregelen. Hierdoor kan ik dit voorjaar niet als seizoensarbeider op het land aan de slag.” Dit is een hard gelag voor het gezin, omdat er ’s winters ook vaak geen werk is. Verdrietig zegt moeder Elena: “De situatie is op dit moment heel moeilijk. Het is zwaar om drie kinderen te voeden wanneer je geen inkomsten hebt”. Ze kijkt liefdevol naar haar drietal en zucht diep…

Geen therapie én geen warme maaltijd

Mihaela heeft een verstandelijke beperking en ze is een vaste bezoeker van het dagopvangcentrum ‘Nieuwe hoop’. In dit centrum komen dagelijks acht tot tien kinderen met een (ernstige) handicap. Helaas is het centrum, vanwege de lockdown, tijdelijk gesloten. Dit raakt de kwetsbare bezoekers hard. Elena: “Mihaela krijgt hierdoor niet alleen geen therapie, ze loopt ook haar dagelijkse warme maaltijd mis.” Een extra aanslag op het toch al veel te krappe budget van moeder Elena.

Hulp!

Het team van ‘Nieuwe hoop’ is niet bij de pakken neer gaan zitten. Ze zagen de nood en zijn in actie gekomen. “We hebben een voedsel- en zorgpakket gehad”, zegt Cristian dankbaar. Elena vult aan: “Behalve voedsel zaten er ook oefeningen voor Mihaela in het pakket. Da’s belangrijk, want zeker voor Mihaela geldt dat stilstand achteruitgang is.” Het gezin weet zich door deze hulp gezien. En dat geeft toch weer wat hoop in dit ‘seizoen van hoop’.