Navigatie overslaan MENU

Vlada vindt stap voor stap
haar weg in het leven

Geplaatst op 05-07-2024 in Verhalen Perspective4Ukraïne.

Wie de 19-jarige Vlada uit Oekraïne ontmoet, ziet een enthousiaste jongvolwassene die dol is op zingen, geniet van kleine kinderen, van werken in de bakkerij en koken. Vlada is lichamelijk en verstandelijk beperkt. Bij haar geboorte leken haar kansen klein, maar met de juiste begeleiding vindt Vlada stapje voor stapje haar weg in het leven.

Toen Vlada werd geboren, voelde haar moeder naast vreugde ook bezorgdheid en angst. Die angst bleek terecht. Het meisje heeft naast een mentale achterstand ook aandoeningen in haar zenuwstelsel en een syndroom. Vlada zou nooit naar een normale school kunnen.

Toenemende zorgen

Na jaren waarin Vlada speciale klinieken en centra bezocht, stuitte haar moeder voortdurend op problemen waaronder gebrek aan aandacht en begrip. Vlada was in zichzelf gekeerd, haar kennis beperkt. Ook had ze moeite om zich te concentreren, werd ze geholpen bij het aan- en uitkleden en was het moeilijk om een gesprek te voeren. De zorgen van haar moeder namen alleen maar toe.

Een ander kind

Totdat… via school kreeg Vlada’s moeder een folder van Perspective4Ukraine in handen. Het meisje kon terecht in een speciale klas voor kinderen met een handicap. “Het was alsof alles ineens anders werd. Ik zag een heel ander kind. Ze ging lezen en begreep teksten. Inmiddels telt ze tot 100 en kan zich beter concentreren.” In de bovenbouw begon Vlada te zingen, maakte ze contact met leeftijdsgenoten en hielp ze met koken. Ook leerde ze boodschappen te doen.

Toen kwam het moment dat Vlada haar schooltijd moest afronden. Tot haar grote blijdschap kon ze bij het dagopvangcentrum van Perspective4Ukraine terecht. Ze helpt graag in het restaurant door tafels en stoelen schoon te maken, af te wassen, menukaarten uit te delen en de bloemen te verzorgen. Ook helpt ze medestudenten in het openbaar vervoer.

De oorlog…

De oorlog heeft ook op iemand als Vlada grote impact. Zeker in de eerste maanden gedroeg ze zich depressief en sliep heel veel. Ze was meer thuis, luisterde naar muziek en soms maakte ze het eten klaar. Naar buiten durfde ze niet. Na verloop van tijd kon het dagopvangcentrum onder relatief veilige omstandigheden haar deuren gelukkig openen. Inmiddels gaat Vlada er weer met veel plezier naartoe. Als levend voorbeeld van de vele kansen en mogelijkheden die jonge mensen met een beperking hebben. Ook in Oekraïne!

Met jouw gebed en financiële steun krijgen jongvolwassenen met een beperking een toekomst in Oekraïne