Navigatie overslaan MENU

Zaruhi biedt hoop in levens
van Armeense inwoners

Geplaatst op 05-05-2023 in Verhalen extra.

Zaruhi Mikayelyan uit Armenië is directeur van Metis Garden. Een groentekas waarin kwalitatief hoogwaardige zaailingen worden gekweekt. Ze heeft regelmatig zo’n vijf vrouwen aan het werk. Een bijzondere prestatie in een land als Armenië waar volgens de diepgewortelde traditie vrouwen thuis zijn en voor de kinderen zorgen.

Klein maar dapper. Deze uitspraak is zeker ook van toepassing op Zaruhi. Hoewel klein van postuur weet de jonge vrouw zakelijk gezien veel te bereiken. “Mijn inmiddels overleden moeder is de grootste inspiratiebron voor mijn eigen bedrijf”, vertelt Zaruhi terwijl ze met een grote bak zaailingen in haar handen staat. “Ze heeft, ondanks haar studie, nooit betaald werk gedaan. Ik wil met Metis Garden laten zien dat ook vrouwen zaken kunnen doen en hun dromen kunnen realiseren.”

Bekeken met argusogen

Voordat Zaruhi haar eigen bedrijf startte, werkte ze al in de agrarische sector. Met ook nog een bachelorgraad in de selectie en genetica van gewassen heeft de gedreven onderneemster een schat aan kennis en ervaring in huis. “Toch werd ik met argusogen bekeken. Boeren vertrouwden mij niet omdat ik én vrouw ben én jong.” Wat ook niet meehelpt, is het Sovjetverleden van Armenië. “De mensen in mijn land zijn eraan gewend om zonder creativiteit, motivatie en hoop te leven.”

Zaailingproductie in Metis Garden

Tijdens de periode dat Zaruhi in de agrarische sector werkt, ziet ze dat bij de boeren een groot deel van de oogst verloren gaat. “De boeren gebruiken het zaad niet goed en de kwaliteit is slecht. In mijn hoofd ontstaat een plan van slechts één woord: zaailingproductie.” Inmiddels is dit plan uitgegroeid tot Metis Garden. Met haar bedrijf wil Zaruhi boeren voorzien van de beste bloemen, planten, kruiden en groenten. “Dit jaar wil ik uitbreiden met de verkoop van bloemen en planten voor export en een verkooppunt inrichten voor lokale inwoners.” Maar, niet minder belangrijk; Zaruhi wil banen creëren voor met name vrouwen uit kleine dorpen. Vrouwen die elders in Armenië moeilijk aan een baan komen. Ik bid dat Metis Garden een bloeiend bedrijf wordt waar velen een baan vinden en hoop voor de toekomst ervaren.”

Update social media
Zaruhi uit Armenië is directeur van Metis Garden. Een groentekas waarin kwalitatief hoogwaardige zaailingen worden gekweekt. Zo voorziet ze boeren van de beste bloemen, planten, kruiden en groenten. De jonge vrouw heeft veel kennis en ervaring in de agrarische sector en zet dit in voor haar bedrijf. Daarbij komt ze op voor Armeense vrouwen. “Ik wil met Metis Garden laten zien dat ook vrouwen zaken kunnen doen en hun dromen kunnen realiseren.” Een bijzondere prestatie, want volgens de Armeense traditie horen vrouwen thuis voor de kinderen te zorgen. Zaruhi bidt dat Metis Garden een bloeiend bedrijf wordt en waar veel vrouwen hoop voor de toekomst ervaren.