Navigatie overslaan MENU

Familie Tsughunyan wil
in eigen levensonderhoud voorzien

Geplaatst op 04-05-2023 in Verhalen extra.

Direct doneren

Gevorg Tsughunyan (33) woont samen met zijn vrouw Anahit (34) en drie jonge kinderen in een vervallen huurwoning in Tavush, een provincie in het noordoosten van Armenië. De provincie staat bekend om de landbouw. Er wordt onder andere fruit, tabak en graan verbouwd. De inwoners echter leven in grote armoede. Hun levensomstandigheden zijn slecht. Ook bij de familie Tsughunyan.

Rondom het huis van het jonge gezin is de armoede zichtbaar. Het dak lekt, in de muren zijn de scheuren duidelijk zichtbaar, ramen en deuren zijn aan vervanging toe. Het plafond bestaat enkel uit wat stukken hout. De familie leeft op één verdieping die uit drie kamers bestaat.

De drie kinderen gaan gelukkig naar school. Ze hebben het daar goed naar hun zin. De oudste, Susanna, danst graag. Ze bezoekt dan ook wekelijks de gratis danslessen. “Het meisje fleurt daar echt van op!” Broertje Albert van 6 jaar is nieuwsgierig en leert gemakkelijk. “Hij weet heel veel over dieren. Daar ligt zijn interesse.”

Verbouw van bonen

Rondom het huis heeft het gezin zo’n 2000 m2 grond, maar dat is helaas niet van hen. Ze mogen slechts een klein deel hiervan gebruiken. Ze verbouwen bonen voor eigen gebruik en er scharrelen wat ganzen en kippen rond. Verder ligt er een oude fiets die als speelgoedmateriaal door de kinderen wordt gebruikt…

Laag inkomen

Het gezin kan financieel niet rondkomen. “We wonen in een huis van een familielid”, vertelt Gevorg. “Daardoor betalen we geen huur, maar zelfs dan is er onvoldoende inkomen om vijf personen te onderhouden.” Anahit werkt als interieurverzorgster op een middelbare school in het dorp. “Dat is ons enige vaste inkomen, maar haar maandsalaris bedraagt slechts 67 euro.” Gevorg sprokkelt af en toe wat extra inkomsten bij elkaar door bouwwerkzaamheden in het dorp te verrichten.

Verlangen naar toekomstperspectief

Gevorg en Anahit willen niets liever dan een stabiel inkomen. Dan bouwen ze echt aan hun eigen toekomst én die van hun kinderen. “Daarom hopen we dat we in aanmerking komen voor het ‘kassenproject’ van Diaconia. We hebben twee stukken eigen grond tot onze beschikking, niet ver bij ons huis vandaan. Deze grond leent zich uitstekend voor één of meerdere kassen.” Zo kan het echtpaar het hele jaar door gewassen verbouwen voor eigen gebruik, én voor de verkoop. “Op die manier hebben we dan een stukje inkomenszekerheid waar we al zo lang naar verlangen. Zo werken we aan een betere toekomst voor onszelf en de kinderen. Dat is wat je als ouders heel graag wilt,” besluit Gevorg.

Met jouw steun kunnen gezinnen bouwen aan een zelfstandig bestaan. Doe je mee?

Doe mee met de bewustwordingsquiz