Navigatie overslaan MENU

Vakbekwame bouwvakker Adriatik (35):
“Ik heb een diploma én een baan!”

Geplaatst op 05-05-2023 in Verhalen extra.

Zijn bruine ogen stralen gedrevenheid en passie uit. Met zijn ‘twee rechterhanden’ realiseert hij uiteenlopende bouwwerkzaamheden voor zijn opdrachtgevers. Voor Adriatik uit Albanië is een droom in vervulling gegaan: hij heeft een baan! En dat niet alleen: “Vanwege de grote werkloosheid dacht ik erover om werk in het buitenland te zoeken. Dan moest ik mijn vrouw en twee kinderen hier achterlaten. Een afschuwelijk vooruitzicht!”

Als Adriatik terugblikt op de tijd dat hij geen vast inkomen had, komt hij tot een bittere conclusie: “Het was écht niet te doen! Af en toe verdiende ik iets met een klein klusje, maar daarmee kon ik mijn gezin bij lange na niet onderhouden. Mijn vrouw was ook werkloos. Leven was óverleven, elke dag opnieuw.”

Succesvol op de vakopleiding

Die teneur werd doorbroken, gelukkig! Adriatik kreeg via onze partnerorganisatie de mogelijkheid om een vakopleiding te volgen. “Dat voelde voor ons als een lichtpuntje; er kwam perspectief. Door de opleiding zag ik in dat ik de capaciteiten in me heb om een goede bouwvakker te worden. Mijn vrouw en ik zijn daar blij mee, omdat er in de bouwsector maar weinig mensen echt vakbekwaam zijn. Er is meer dan voldoende werk, en dat betekent inkomen!”, vertelt Adriatik met een lach op z’n gezicht. Hij behaalde met succes zijn diploma voor bouwvakker.

Samen sta je sterk

Tijdens de vakopleiding leerde Adriatik andere jonge mannen kennen. “Je krijgt een band met elkaar, ondanks dat je allemaal een andere richting kiest. Zo zaten er toekomstige elektriciens, loodgieters en lassers bij mij op de opleiding. Met twee van hen werk ik nog dagelijks samen: Besmir (30) en Edmar (22). Ze zijn, samen met nog twee andere mannen, vaste medewerkers binnen mijn bedrijf. Besmir als echte bouwer en Edmar is verantwoordelijk voor de installatie van elektra binnen bouwprojecten. We vormen met elkaar een fantastisch team. Samen staan we sterk!”

Toekomst in Albanië

En nu? Nu is Adriatik een dankbaar mens en succesvol“Ik ben zo blij dat ik voor mijn gezin kan zorgen en dat ik hen een toekomst kan bieden. Dat had toen niet eens durven hopen… Er is een toekomst in Albanië, dat bewijs leveren wij iedere dag weer. Dankzij de mogelijkheid om een vakopleiding te volgen kunnen meer gekwalificeerde werknemers de arbeidsmarkt op. En daarvoor kijk ik dankbaar omhoog. De Heere is mijn Rots, mijn Burcht en mijn Bevrijder.”